Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Időskorban jót tesz az egészségnek a videójáték

kategória: Öregedés, Pszichológia

Egyes videójátékok hatékony eszközként szolgálhatnak az idősek egészségi állapotának és általános hangulatának javítására - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. A legfrissebb kutatások szerint az úgy nevezett aktív videojátékok kognitív stimulációval, szociális interakcióval, mozgásra ösztönzéssel és a játék örömével segítik az időseket. A Games for Health Journal című tudományos lap vizsgálatai szerint az idősebbek teljesebb és önállóbb életet élhetnek, ha rendszeresen játszanak.

A szakértők szerint a videójátékok remek alternatívát nyújthatnak a hagyományos edzések mellett. Otthoni körülmények között a viselkedésterápia módszereivel motiválják a betegeket, hogy jobban vigyázzanak magukra és próbálják meg saját maguk ellátni krónikus betegségeiket. "Az idősek gyakran feláldozzák hobbijaikat és más elfoglaltságaikat azért, hogy egy intézetben, biztonságban és kényelmesen élhessenek életük végéig - mondta erről dr. Bill Fergusson, a szaklap főszerkesztője. - Emiatt azonban nem kell minden szórakozási és mozgási lehetőséget kizárniuk az életükből. A videójátékok remek elfoglaltságot jelenthetnek, hiszen megmozgatnak és szórakoztatnak egyszerre, ez pedig nagyon jó hatással lehet az idősebbekre."

Spanyol kutatók Hollandiában, Görögországban és Spanyolországban megvizsgálták, melyek azok a tényezők, amelyek a leginkább motiválhatják az időseket a játék közben. A három legfontosabb motiváló erő a közös játék szociális élménye, a kognitív és fizikai aktivitás okozta kihívás, valamint az új képességek tanulása.

2012.05.04 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések