Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vicces filmek orvosi receptre - mert a nevetés gyógyíthat!

kategória: Alternatív medicina, Diabétesz, Hormonok, Humor, Koleszterin, Pszichológia, Stressz

Dr. Lee Berk és munkatársai a 80-as években felfedezték, hogy a vidám nevetés hatása meglepő és jelentős. Két hormon: a béta-endorfin (a kedélyállapotot szabályozó vegyületek családja)

Tudta?

A 70-es években a Saturday Review író-szerkesztőjeként dolgozó Norman Cousinsnál autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Úgy gondolkodott, hogy ha a stressz ront az állapotán, akkor a pozitív érzelmektől biztosan jobban lesz. Orvosa jóváhagyásával egy sor vicces filmet "írt fel magának". Végül a betegség csillapodott, Cousins pedig cikket írt, mely megjelent a New England Journal of Medicine-ben. Élményeit könyv formájában is rögzítette 1979-ben. A könyv bestseller lett és egy új terület felé vezette a kutatókat: az integratív orvoslás és az életmód-gyógyászat felé.

és az emberi növekedési hormon (HGH, mely segít optimalizálni az immunrendszer működését) szintje 27, illetve 87 százalékkal növekedett azoknál a résztvevőknél, akik humoros filmeket néztek. Ezt a növekedést nem tapasztalták azoknál, akik nem néztek ilyen műsorokat.

Egy másik tanulmányból az derült ki, hogy a vidám nevetés csökkentette három káros stresszhormon szintjét is: a kortizolét (szteroid stressz hormon), az epinefrinét (más néven adrenalin) és a dopakét (a dopamin fő katalizátora), 39, 70, illetve 38 százalékkal. Ezen stresszhormonok krónikusan magas szintje rombolja az immunrendszert.

20 súlyos cukorbeteget - akik magas vérnyomással és magas vérzsír-szinttel is küzdöttek -, két csoportba osztottak: a K (kontroll) és az N (nevetés) csoportra.
Mindkét csoport tagjait standard módon kezelték a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vérzsír-szint miatt. A kutatók mindkét csoportot 12 hónapig követték nyomon. A vérükből mérték a stresszhormonok (epinefrin és norepinefrin), a HDL-koleszterin, a gyulladást jelző citokinek szintjét, mely jelzi a gyulladást és a keringési rendszer betegségeit.
Érdekes

Felfedezték, hogy a nevetés, mint megelőző terápia emeli a jó koleszterin szintjét és csökkenti a gyulladást.

Az N csoport tagjai 30 perces, saját maguk által kiválasztott humoros műsort is néztek a fenti kezelések mellett.

A nevetős csoportba tartozó betegek (N csoport) epinefrin és norepinefrin-szintje alacsonyabb volt a második hónap végére, amely alacsonyabb stressz-szintre utal. Megemelkedett vérükben a "jó" (HDL) koleszterin szintje. Csökkent a TNF, az INF, az IL-6 és a hs-CRP szintje, mely a gyulladás csökkenésére utal. Az év végére a kutatócsoport jelentős javulást tapasztalt az N csoport esetében: a HDL-koleszterin szintje 26 százalékkal emelkedett náluk, míg a kontroll (K) csoport esetében mindössze 3 százalékkal. A káros C-reaktív proteinek szintje 66 százalékkal csökkent az N-csoportban, a K-csoportban pedig 26 százalékkal.

A tanulmány eredménye arra enged következtetni, hogy a nevetés, mint kiegészítő kezelés a cukorbetegeknél csökkentheti a stresszt és a gyulladásos válaszokat, továbbá emelheti a "jó" koleszterin szintjét. A szerzők szerint a vidám kacagás így csökkentheti a cukorbetegséghez kapcsolható keringési panaszok és a metabolikus szindróma mértékét. További tanulmányok szükségesek az eredmények kiterjesztéséhez és tisztázásához.

Dr. Berks elmondta: "a legjobb orvosok megértik, hogy a pozitív érzelmek, mint amilyen a vidám nevetés, az optimizmus és a remény valódi pszichológiai beavatkozást jelentenek. Az életmódváltás jelentős hatást gyakorol az egészségre és a betegségekre, és ezek azok a döntések, melyekkel befolyásolhatjuk a megelőzés és a kezelés eredményét."

2010.03.31 23:20:19

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A bogyók száma korral nő?

A krónikus betegségek fő céltáblája az idősebb nemzedék. A helyes gyógyszerszedési gyakorlat - leegyszerűsítve: miből mikor mennyit és hogyan? - megismerése a mellékhatások számát csökkenti, és emellett pénztárcakímélő megoldás.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések