Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vibrációs kezeléssel serkenthető a csonttermelődés

kategória: Alternatív medicina, Csontritkulás

A Georgiai Orvosi Egyetem munkatársai szerint a napi rendszerességgel alkalmazott vibrációs kezelés segíthet a csontsűrűség megőrzésében.
12 héten keresztül, napi 30 perces kezelés 18 hónapos egereken (ami az ember életciklusában 55-65 évnek felel meg) megállította a várható sűrűségcsökkenést, ezáltal megelőzve a csonttöréseket.

Médiatár főoldal
videó

Elkerülhető az újabb csonttörés

Elkerülhető az újabb csonttörés
Dr. Karl H. Wenger és munkacsoportja a Bone hasábjain megjelent tanulmány során arra következtetett, hogy a vibráció befolyásolja a csípőízület körüli csontok, így a combcsont denzitását (sűrűségét), miáltal csökkenthető az időskori combnyaktörés valószínűsége. A vizsgálataikat a vérből meghatározható megfelelő biomarkerek szintje is alátámasztotta.

A telefon rezgéséhez hasonló, ritmikus vibráció a tudósok szerint a sejtekre kedvezően hat. A sejtmagra ható inger végeredményben a csontképző sejtek osztódását segíti elő, mely végeredményben úgynevezett csontújdonképződéshez vezet, ellensúlyozva a csontbontó sejtek öregkorban domináló leépítő folyamatait.

A csonttörések gyógyulása során az őssejtek töltik be a végső kontroll szerepét, és a vibrációs kezelés inkább az őssejtek csontsejtekké való elköteleződését segíti el. Wengerék szerint az eljárás a jövőben a mozgásukban korlátozott egyének rehabilitációja során alkalmazható sikerrel.

Videó: HáziPatika.com

2010.11.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések