Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vibrációs kapszulával a székrekedés ellen

kategória: Gyomor- és bélproblémák, Új termékek, szolgáltatások

A székrekedés kezelésére vibrációs kapszulát fejlesztettek ki. Le kell nyelni, és a kellő időben az előre programozott kis eszköz rezegni, rázkódni, forogni kezd, ahogy áthalad a bélrendszeren.

Az elemes kapszula mozgásából származó hullámok stimulálják az izmokat, melyek természetes körülmények közt is részt vesznek a székletürítés mechanizmusában. Az eszközt jövő hónaptól kezdik kipróbálni embereken. A kutatók szerint a székrekedésre használt szerekkel ellentétben az egyszer használatos kapszuláknak nincs mellékhatásuk. A szorulás leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, vagy egyes gyógyszerek szedése. Kétszer annyi nő szenved tőle, az idősebb korosztály életét pedig ötször gyakrabban keseríti meg.

A baj az, hogy ha szorulás jelentkezik, az lelassítja az izom-összehúzódásokat, így csak még rosszabb lesz a helyzet. Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy a has masszázsa segíthet. A bélfal izmainak stimulálásával beindul a perisztaltika, vagyis az összehangolt izommunka, mely továbbítja az ételt a bélrendszerben. A működési elvéről sokat nem tudnak, de az egyik feltételezés szerint székrekedés során az izmok begörcsölnek, a masszázs pedig ezt enyhíti. Az eljárás azonban bonyolult, időigényes, és hatástalan lehet a túl vastag vagy túl izmos hasfalú betegek esetén.

Az izraeli cég által kifejlesztett kis szerkezet nemcsak a természetes bélmozgásokat indítja el, de a remények szerint segít majd kisebb darabokra törni az összesűrűsödött székletet is. A jövő havi kísérletek során 30 beteg kap majd a 15,5 milliméteres kapszulából, mely 10 grammot nyom. A belsejében egy aprócska elektromos motor és elem található, illetve egy kicsi ellensúly is, mely miatt pörög, rázkódik és forog, miután bekapcsolt. A lenyelést követően hat óra múlva lép működésbe, ennyi idő kell, hogy elérje a vastagbelet, ott a kiürítésig két órán át rezeg.

A Tel-Aviv-i Ichilov Kórház kutatói egy héten át figyelik majd meg a betegeket. Ha az eszközt biztonságosnak találják, újabb 30 betegen próbálják ki, akiket két hétig követnek majd nyomon. Meg akarják nézni, hogy makacs panaszok esetén lehet-e többször is alkalmazni a kapszulát. Az Ealing Kórház gasztroenterológus konzultánsa szerint ez egy érdekes és új megközelítése a székrekedésnek. "Még korai lenne kijelenteni, hogy az eszköz hatásos, de az adatokból hamarosan kiderül."

2011.03.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések