Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vészhelyzet és Dr. House - nézze, mert nemcsak izgalmas, de hasznos is!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?

Akár hasznosak is lehetnek egyes televíziós műsorok, sorozatok - foglaltak állást a Dél-Kalifornia Egyetem kutatói.
Felmérésekből kiderült, hogy a Vészhelyzetnek (ER) egyes epizódjai - különösen a gyermekkori elhízással, magas vérnyomással és egészséges étkezéssel foglalkozó részek - jótékonyan befolyásolták a nézők, különösen a férfiak életvitelét.

"Ez egyike azon ritka eseteknek, amikor egy televíziós műsor hasznos információkat juttat el a nézőknek" - nyilatkozta Thomas W. Valente professzor, a Keck Egészségügyi Iskola Egészségpromóciós és Betegség-megelőzési Kutatóintézetének tagja.
"Az eset jól mutatja, mennyire fontos hogy ne csak egy oldalról közelítsük meg a közegészségügy kérdését, és minél több fórumon próbáljuk eljuttatni az emberekhez az egészségügyi információkat" - tette hozzá a professzor.

Az elhízásról szóló epizódok főhőse egy afro-amerikai tinédzser volt, akinél magas vérnyomást diagnosztizáltak, majd az orvosok a gyógyulása érdekében több gyümölcs és zöldség fogyasztását és nagyobb fizikai aktivitást írtak elő. A történet három epizódon keresztül bonyolódott.

A kutatók ezután 807 nézőtől gyűjtöttek adatokat, hogy kiderüljön, a bemutatott epizódok hatására mennyire változtak meg az étkezési és életmódbeli szokásaik.
Az eredmények szerint a sorozat hatására a nézők 65 százalékánál jelentkeztek pozitív életmódbeli változások. Érdekes módon a férfiak fogékonyabbak voltak a sorozat által közvetített információkra, mint a nők. Valente professzor szerint ennek oka az lehet, hogy a férfiak eredetileg kevesebbet tudtak az egészséges étkezésről és hasonlókról.

"Bár az egész népességre nézve ezek az adatok nem jelentősek, ám ezzel is bizonyítható, hogy a televízió, mint médium mekkora hatással lehet a tömegekre. A legtöbb tévéfüggőt pedig amúgy is érinti az elhízás témaköre, így a legmegfelelőbb helyre juthat el az információ. Az emberek a televízióból szerzik az információk nagy részét. Bár biztos, hogy nem tudunk minden egészségügyi problémát a televíziózás segítségével megoldani, azért nem kellene kihagyni az ilyen lehetőségeket" - magyarázta a szakember.

Valente professzor szerint be kéne vonni az egészségügyi hatóságokat a hasonló információk sugárzásának megtervezésébe. A Vészhelyzet című sorozat elkészítéséhez például a Hollywoodi USC Annenberg Norman Lear Központ orvosainak segítségét kérték, hogy adjanak információt a magas vérnyomásról, szívbetegségekről és a tinédzserkori elhízásról.

2008.04.11 08:38:49

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések