Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyezteti az időseket a fűtetlen lakás

kategória: Balesetek, elsősegély, Hitek, tévhitek, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

A felfele kúszó energiaárak és a rosszul felszerelt háztartások miatt többen is életveszélybe kerülhetnek télen. A hideg az idősebbeknél légzési elégtelenséget, agyvérzést és szívinfarktust válthat ki. Az Age UK alapítvány "A hideg ára" című jelentéséből kiderül, hogy Nagy-Britanniában öt téli halálos áldozat közül kettőnél a hideg otthon a kiváltó ok.

Minden egyes foknyi lehűlés újabb halálos áldozatokat jelent. 16 fok alatt romlik a légzésfunkció, 12 foknál hidegebb környezet pedig már a keringést is megterheli. 6 fok alatt fennáll a kihűlés (hipotermia) veszélye. "A gyéren hőszigetelt lakások és a meredeken emelkedő rezsiköltségek miatt az elmúlt években egyre több idős ember kényszerült arra, hogy kevesebbet fűtsön, a megélhetés fenntartása érdekében" - írja le az Egyesült Királyság helyzetét a jelentés.

Az alapítvány kutatásából kiderült, sokan tévhitben élnek: azt gondolják, hogy a kihűlés a legveszélyesebb. Pedig ez 100 halálos áldozat közül csak egynek az esetében szerepel közvetlen okként. Leginkább a szív-és érrendszeri hatások veszélyesek, 40 százalékos arányukkal.

2012.12.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Törékeny biztonság

Idősebb korban, amikor már nem olyan éles a szem, a fül, lassulnak a reflexek, könnyebben érhet bárkit baleset. Még jobban kell vigyázniuk azoknak, akiket a csontritkulás is sújt. Érdemes jó előre felkutatni a lakásban is az esetleges veszélyforrásokat.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések