Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az elhízásnál is veszélyesebb lehet az, ahogy kezeljük

kategória: Elhízás

Mi szükség van arra, hogy a kövérséget orvosi esetként, "kóros elhízásként" kezeljük? Mik lehetnek az elhízás betegségként való kezelésnek társadalmi következményei? Ezzel a két kérdéssel akar új irányt szabni az elhízással kapcsolatos közgondolkodásnak a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) szociológus kutatója, Abigail Saguy legújabb, Mi a baj a zsírral? (What's Wrong with Fat?) című könyve. A szociológiai témájú tanulmányokat tartalmazó könyv teljes terjedelmében az Oxford University Press kiadónál jelenik meg.

A szerző meglátása szerint az elhízást (obezitást) nem lehet egyszerűen semleges tudományos tényként kezelni. "Maga a kóros elhízás kifejezés is azt sugallja, hogy az ember egy bizonyos testsúly fölött patológiai esetnek minősül. Ez a véleményem szerint helytelen szemléletmód kizárja a zsír egyéb interpretációs lehetőségeit, ami akár potenciálisan az egészség vagy a szépség megtestesítője is lehet" - vélekedik.

Amikor a tudósok, az újságírók és a politikusok az úgynevezett járványszerű elhízásról beszélnek, rendszerint az egyén felelősségét emlegetik, miközben figyelmen kívül hagyják a genetikai tényezőket, a társadalmi és gazdasági státuszt, a lakókörnyezetet, a táplálkozási és sportolási lehetőségeket és sok egyéb, az elhízást alapvetően meghatározó faktort, írja könyvében Saguy.

A szerző több ízben is hangsúlyozza, hogy nem tagadja az összefüggést magasabb testtömegindex (BMI) és a megnövekedett egészségügyi kockázat között. Példaként a 2-es típusú cukorbetegséget említi Saguy, a diabétesz kialakulásának valószínűsége ugyanis egyenes arányban áll a testsúly növekedésével. "Az azonban nem egyértelmű, hogy maga az elhízás okozza a cukorbetegség megjelenését, vagy a diabétesz okozza az elhízást, vagy pedig egy harmadik tényező hatására alakul ki mindét állapot" - fejtegeti.

"Az amerikai társadalomnak a zsírhoz és a kövérséghez való hozzáállása közegészségügyi szempontból veszélyesebb lehet, mint maga az elhízás, ezért ideje a kövérséget és az elhízást társadalmilag új megvilágításba helyezni" - összegzi véleményét Abigail Saguy.

2013.01.05 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések