Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégis veszélyesek a szív hegei

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szív elektromos aktivitását mutató elterjedt vizsgálat egy súlyos szívpanaszt is kimutathat, amelyről eddig azt gondolták, hogy nem jelent veszélyt. A bal elülső fascicularis blokk elnevezésű állapot során a szív bal kamrájának egyik része hegesedik. A rendellenességgel érintett betegekre a szívelégtelenség, a hirtelen szívhalál és a pitvarfibrilláció megnövekedett kockázata leselkedik.


A Journal of the American Medical Association áprilisi számában megjelent kutatásukban a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem munkatársai dr. Gregory Marcus vezetésével több mint 1600 hatvanöt éven felüli személy adatait elemezték, akiket 16 évig követtek nyomon. A résztvevők között nem volt szívelégtelenségben, magas vérnyomásban vagy diabéteszben szenvedő, illetve szívrohamon átesett beteg. Az alanyok szívműködését EKG készülékkel vizsgálták.

Amikor a bal elülső fascicularis blokkban szenvedők értékeit a normális EKG-val vetették össze, kiderült, hogy a rendellenességben szenvedőkre ténylegesen a pitvarfibrilláció, a pangásos szívelégtelenség és a halálozás magasabb kockázata leselkedett. Marcus elmondta, hogy az eredmények tükrében arra lehet következtetni, hogy a bal elülső fascicularis blokk még az ismert kockázati tényezők, például a magas vérnyomás vagy diabétesz nélkül is szív-érrendszeri kockázati tényezőnek minősül. A bal elülső fascicularis blokkban szenvedőket tehát ugyanúgy kell tekinteni, mint a közismert szív-érrendszeri kockázati tényezőkkel érintett pácienseket.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések