Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyesebb a légszennyezettség, mint hitték

kategória: Allergia, COPD

Egy hét alatt két tudományos vizsgálat jelezte, hogy a légszennyezettség sokkal nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent, mint azt korábban feltételezték: a szennyezett levegő az idős emberek szellemi képességének romlásától az agyi katasztrófákon át az infarktus megjelenéséig szinte minden kóros jelenségben szerepet játszik.

Gregory Wellenius és munkatársai egy bostoni kórházába 1999 és 2008 között heveny szélütés miatt fölvett 1705 beteg kórtörténetét elemezték. Arra voltak kíváncsiak, volt-e valamilyen összefüggés a rosszullét időpontja és a légszennyezettség mértéke között. A levegőben lebegő szennyező részecskék számát folyamatosan mérték. A statisztikai elemzés azt mutatta, hogy az agyi katasztrófa kockázata a légszennyezettség maximális mértékét követő 12-14 óra múlva lett a legnagyobb. Fontossága miatt neves szakértők véleményét is megkérdezték a tanulmány eredményével kapcsolatban. Robert D. Brook és Sangay Rajagopalan szerint az Egészségügyi Világszervezetnek és az illetékes hatóságoknak egyaránt mérlegelniük kellene a légszennyezettség megengedett határának leszállítását.

Az amerikai ápolónők vizsgálati eredményeinek összegyűjtése és tudományos értékelése évtizedek óta folyik. A másik tanulmányhoz a Jennifer Weuve vezette munkacsoport ebből a hatalmas adatcsoportból emelte ki, és vette szemügyre csaknem húszezer, ma már 70-81 esztendős nő eredményeit. Mind a durvább szemcséjű, 2,5-10 mikrométer átmérőjű, mind a 2,5 mikrométernél is apróbb levegőt szennyező anyagok hatását vizsgálták. Megállapították, hogy mind a nagyobb méretű, mind a kisebb nagyságú szennyező anyagoknak éveken keresztül történő belégzése mérhetően fokozta az idős nők emlékezőképességének és gondolkodási sebességének a romlását.

2012.03.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések