Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyes higanymennyiséget találtak egyes tengeri halakban!

kategória: babaszoba.hu, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás

A magas higanytartalom egészségügyi kockázatot jelent, mely veszély kifejezettebb sós vízi (tengerből és óceánból származó) halak fogyasztása esetén.

FONTOS!

Ezekben a halakban a védőoltásokhoz használt higany többszöröse található meg! Szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy bár a közvélemény az oltások tartósításához használt higanyt tartja veszélyesnek, ehhez képest a tengeri halak higanytartalma okozhat egészségügyi problémát. Ezért fontos a halak ellenőrzése!


Ennek oka maga a tengervíz, ugyanis a tengeri halakban található higany veszélyesebb, annak ellenére, hogy néha az édesvízi halak higanytartalma magasabb. A Duke Egyetem kutatói a higany egy származékát, a metilhiganyt írták le, mely édesvízi élőlények esetén feloldódik, a tengervíz sótartalmának hatására azonban nem.

A metilhigany egy potenciális idegméreg, mely veszélyes a vesére és az agyra, a mérgezés akár halálhoz is vezethet. Heileen Hsu-Kim, a tanulmány szerzője szerint a metilhigany a napfény hatására átalakul egy kevésbé mérgező formává. Az állati vagy növényi szervezetben ezután könnyen feloldódik.
Tipp

Többet olvashat erről a problémáról A kagylóevés öt veszélye című cikkünkben.

"Ezzel szemben tengeri körülmények között a só klórtartalma konzerválja a metilhiganyt, ezáltal nehezítve ezt a bomlási folyamatot. Ebben a formában aztán lerakódik a tengeri állatokban" - magyarázta a kutató.

A felfedezés a Nature Geoscience online számában már olvasható, de hamarosan nyomtatott formában is elérhetővé válik. A tanulmány üzenete a tudósok és a politikusok számára, hogy a jövőben az édesvízinél többet kell foglalkozni a tengervíz higanytartalmával.

2010.07.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fekvőbetegek otthoni táplálása

Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni. Segítségre szorulnak az otthoni táplálásban. Hogyan történjen ez?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések