
Veszélyes higanymennyiséget találtak egyes tengeri halakban!
kategória: babaszoba.hu, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás
A magas higanytartalom egészségügyi kockázatot jelent, mely veszély kifejezettebb sós vízi (tengerből és óceánból származó) halak fogyasztása esetén.FONTOS!
Ezekben a halakban a védőoltásokhoz használt higany többszöröse található meg! Szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy bár a közvélemény az oltások tartósításához használt higanyt tartja veszélyesnek, ehhez képest a tengeri halak higanytartalma okozhat egészségügyi problémát. Ezért fontos a halak ellenőrzése!Ennek oka maga a tengervíz, ugyanis a tengeri halakban található higany veszélyesebb, annak ellenére, hogy néha az édesvízi halak higanytartalma magasabb. A Duke Egyetem kutatói a higany egy származékát, a metilhiganyt írták le, mely édesvízi élőlények esetén feloldódik, a tengervíz sótartalmának hatására azonban nem.
A metilhigany egy potenciális idegméreg, mely veszélyes a vesére és az agyra, a mérgezés akár halálhoz is vezethet. Heileen Hsu-Kim, a tanulmány szerzője szerint a metilhigany a napfény hatására átalakul egy kevésbé mérgező formává. Az állati vagy növényi szervezetben ezután könnyen feloldódik.
Tipp
Többet olvashat erről a problémáról A kagylóevés öt veszélye című cikkünkben.A felfedezés a Nature Geoscience online számában már olvasható, de hamarosan nyomtatott formában is elérhetővé válik. A tanulmány üzenete a tudósok és a politikusok számára, hogy a jövőben az édesvízinél többet kell foglalkozni a tengervíz higanytartalmával.
2010.07.06 00:02:00
forrás: Medipress
Kapcsolódó hírek, érdekességek
