Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyes fertőzést okozhat a körömrágás!

kategória: Bőrgyógyászat, Fertőző betegségek

Egy középiskolás diák felfedezése szerint a körömrágók körme alatt található a legkevesebb baktérium, ugyanakkor a rövid köröm sokkal veszélyesebb baktérium szempontból, mint a hosszú.

A tanulmányt Jamie Yohn másodéves tanulója írta, aki az Academic Magnet Középiskola hallgatója. Kutatásában a Dél-Kaliforniai Orvosi Egyetem munkatársai voltak segítségére. A kérdésre, hogy "Melyik körömtípus a legjobb táptalaj a baktériumok számára?", az ifjú kutató Dr. Lisa Steed (mikrobiológiai specialista) és Dr. Andrew Annand (vese és májspecialista) segítségével kereste a választ, az egyetem mikrobiológiai laboratóriumában.

"Az eredmény meglepő volt, mert pont az ellenkezőjét találtam annak, mint amire számítottam" - nyilatkozta Jamie. "Azt hittem, hogy a száj magas baktériumtartalma miatt a körömrágóknak lesz a legtöbb baktérium a körmük alatt. Ennek azonban pont az ellenkezője bizonyult igaznak. A igazság az, hogy a legmagasabb baktériumszám azoknál jelentkezik, akik rövidre vágják a körmüket."
Kutatásai a rendszeres kézmosás fontosságára is felhívták a figyelmet. "Azok között, akik rendszeresen mosnak kezet, sokkal kisebb volt a baktériumszám" - tette hozzá.

A kutatás során Jamie 30 osztálytársát kérte meg, hogy beszéljenek higiéniás szokásaikról és arról, hogy rágják e a körmüket, vagy nem, majd mintát vett osztálytársainak domináns kezének körme alól.

Bár Jamie szerint igen nehéz meghatározni a köröm alatt tenyésző baktériumok típusát, a leggyakoribb mégis a Staphylococcus volt, ami szerinte egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a fajta baktérium a bőrön él. Ezen kívül bacilusok különböző válfajait sikerült még kimutatni a köröm alatt. Volt, hogy E. coli (sok esetben igen veszélyes) baktériumot sikerült kimutatni.

Dr. Annand, aki Jamie segítségére volt a kutatás során elmondta, hogy az eredmény nem lepte meg, de fél, hogy ezzel sokan úgy veszik, a körömrágás jó dolog. Pedig ez korán sincs így, hiszen igaz, hogy a körmük alatt nem tenyésznek tovább a baktériumok, de a rágás által ezek bekerülnek a szervezetükbe, így megbetegíthetik azokat, akik rágják a körmöket.

"Az osztálytársaim elszörnyedtek a kutatás végeredményétől. Szerintem azóta is folyamatosan fertőtlenítik a kezüket" - mondta nevetve az ifjú kutató.

2008.12.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések