Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyes fertőzést okozhat a körömrágás!

kategória: Bőrgyógyászat, Fertőző betegségek

Egy középiskolás diák felfedezése szerint a körömrágók körme alatt található a legkevesebb baktérium, ugyanakkor a rövid köröm sokkal veszélyesebb baktérium szempontból, mint a hosszú.

A tanulmányt Jamie Yohn másodéves tanulója írta, aki az Academic Magnet Középiskola hallgatója. Kutatásában a Dél-Kaliforniai Orvosi Egyetem munkatársai voltak segítségére. A kérdésre, hogy "Melyik körömtípus a legjobb táptalaj a baktériumok számára?", az ifjú kutató Dr. Lisa Steed (mikrobiológiai specialista) és Dr. Andrew Annand (vese és májspecialista) segítségével kereste a választ, az egyetem mikrobiológiai laboratóriumában.

"Az eredmény meglepő volt, mert pont az ellenkezőjét találtam annak, mint amire számítottam" - nyilatkozta Jamie. "Azt hittem, hogy a száj magas baktériumtartalma miatt a körömrágóknak lesz a legtöbb baktérium a körmük alatt. Ennek azonban pont az ellenkezője bizonyult igaznak. A igazság az, hogy a legmagasabb baktériumszám azoknál jelentkezik, akik rövidre vágják a körmüket."
Kutatásai a rendszeres kézmosás fontosságára is felhívták a figyelmet. "Azok között, akik rendszeresen mosnak kezet, sokkal kisebb volt a baktériumszám" - tette hozzá.

A kutatás során Jamie 30 osztálytársát kérte meg, hogy beszéljenek higiéniás szokásaikról és arról, hogy rágják e a körmüket, vagy nem, majd mintát vett osztálytársainak domináns kezének körme alól.

Bár Jamie szerint igen nehéz meghatározni a köröm alatt tenyésző baktériumok típusát, a leggyakoribb mégis a Staphylococcus volt, ami szerinte egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a fajta baktérium a bőrön él. Ezen kívül bacilusok különböző válfajait sikerült még kimutatni a köröm alatt. Volt, hogy E. coli (sok esetben igen veszélyes) baktériumot sikerült kimutatni.

Dr. Annand, aki Jamie segítségére volt a kutatás során elmondta, hogy az eredmény nem lepte meg, de fél, hogy ezzel sokan úgy veszik, a körömrágás jó dolog. Pedig ez korán sincs így, hiszen igaz, hogy a körmük alatt nem tenyésznek tovább a baktériumok, de a rágás által ezek bekerülnek a szervezetükbe, így megbetegíthetik azokat, akik rágják a körmöket.

"Az osztálytársaim elszörnyedtek a kutatás végeredményétől. Szerintem azóta is folyamatosan fertőtlenítik a kezüket" - mondta nevetve az ifjú kutató.

2008.12.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések