Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyes epilepszia gyógyszer terheseknek

kategória:

Gyakoribb a születéskor felfedezett fejlődési rendellenességek előfordulása a topiramate-t szedő nők újszülöttjei körében, mint a gyógyszert nem szedőknél, állítják brit kutatók a Neurology júliusi számában.

A topiramate népszerű görcsmegelőző gyógyszer epilepsziás betegek számára, ám mostantól a gyermekáldás elé néző nőknél mérlegelni kell a gyógyszer előnyei mellett a fejlődési rendellenességeket okozó hatását is. A szert egyébként migrénes rohamok megelőzésére is alkalmazzák, ami sokkal gyakoribb, mint az epilepszia, és elképzelhető, hogy ilyenkor sem árt az óvatosság. Más, az epilepszia kezelésére használt gyógyszereknél már kimutattak hasonló mellékhatást, ám a topiramate-tal kapcsolatban eddig nem zajlott ilyen témájú kutatás.

John Craig, az észak-ír belfasti Királyi Kórházak kutatójának vezetésével ezúttal terhességük alatt topiramate-t önmagában vagy más epilepszia elleni szerrel együtt szedő anyák újszülöttjeit vizsgálták. A 178 megszületett csecsemő 4,8 százalékában (16 esetben) állapítottak meg valamilyen súlyos fejlődési rendellenességet. Az édesanyák közül hárman kizárólag topiramate-t szedtek, a többiek más gyógyszert is kaptak mellé. Általában az egészséges anyák 1-2,5 százalékban adnak életet fejlődési rendellenességgel világra jövő újszülöttnek.

Négy újszülöttnél találtak szájpad-, vagy ajakhasadékot, ami tizenegyszerese a várhatónak. A fiú csecsemők közül négynél nemi szervi fejlődési rendellenességet állapítottak meg, kettejüknél súlyos fokút. Ez 14-szer gyakoribbnak számít az átlagosnál. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a valproát más epilepszia elleni szerekhez képest jobban fokozza a fejlődési rendellenességek rizikóját, ha a topiramate-tal kombinációban szedik.

A szakértők szerint a veszély ellenére nem biztos, hogy a topiramate elhagyása a megoldás a terhesség idejére, hiszen az emiatt esetlegesen előforduló görcsroham súlyosan károsíthatja a fejlődő magzatot. Legfontosabb, hogy a kockázat ismeretében a nők és orvosaik minden esetben egyéni elbírálás alapján döntsenek a terhesség alatti görcsmegelőzésről.

2008.07.24 08:10:01

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

  Tippek:

  Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


  Szponzorált hirdetések