Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyes altatók

kategória: Alvászavar

A receptre kapható altatók hozzásegíthetnek a szükséges éjszakai alváshoz, de rendszeres szedésük halálhoz vagy bizonyos rákfajták kialakulásához vezethet. Egy új kutatás szerint akik ezeket a szereket szedik, négyszer esélyesebbek idő előtt elhunyni, mint azok, akik nem élnek velük. Az altató egyes daganattípusok kockázatát is növelheti. Az eredményekről a BMJ Open számolt be. A veszélyes hatóanyagok közt tartják számon a temazepamot, a zolpidemet, az eszoiclone-t, a zaleplont és a szedatív antihisztaminokat.

A kutatás nem mutatott ki ok-okozati kapcsolatot, csak összefüggést, ezért sok szakember óva int a messzemenő következtetésektől. A szerző azonban nem rejtette véka alá a véleményét. "A népszerű altatók összefüggésbe hozhatók a halálesetek és az újonnan diagnosztizált rákos esetek számának növekedésével" - mondta el dr. Daniel Kripke, a kaliforniai Scripps Klinika Viterbi Család- és Alvásközpontból.

A kutatás során ő és csapata több mint 10 500 beteget kísért figyelemmel, átlagéletkoruk 54 év volt. Több krónikus betegségben is szenvedtek, 2002 és 2007 között pedig 2,5 éven át altatókat is írtak fel számukra. Összehasonlították halálozási és daganatos megbetegedéssel kapcsolatos kockázatukat olyanokéval, akik nem nyúltak gyógyszerhez az alvás elősegítése érdekében. Akik évente 18 adagnyi gyógyszert váltottak ki, 3,6-szor nagyobb eséllyel haltak meg. 18-132 adag esetén a kockázat ötszörösére nőtt a 18-55 éves korosztály körében. A zolpiemet szedő 4336 betegből 265 halt meg. Ezzel szemben a nyugtatót és altatót mellőző 23 671 ember közül 295 vesztette életét. A legnagyobb dózisokat használók körében alakult ki a legtöbb nyelőcsőrák, nyirok-, tüdő-, vastagbél- és prosztatadaganat. Nem nőtt azonban a leukémiás, mellrákos, méh- és hólyagrákos, valamint melanomás esetek száma. Ezt az összefüggést nem magyarázhatták a korábban is fennálló egészségügyi problémák.

Dr. Kripke szerint több, ismert mechanizmus állhat a megnövekedett kockázat hátterében. A nyelőcső záródási rendellenessége például a terület elrákosodását okozhatja. Az altatók ronthatnak az alvási apnoén is, melynek következtében a betegek gyakrabban esnek el, vagy szenvednek autóbalesetet. "A vizsgált altatószerek közül én egyiket sem írnám fel a betegeimnek" - jelentette ki mindenesetre. 

Más szakemberek azonban nem feltétlenül értenek egyet vele. Dr. Victor Fornari, a Zucker Hillside Kórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztályának vezetője szerint semmi ok a pánikra. Bármi okozhatta a kockázatemelkedést, aminek esetleg semmi köze nincs a tablettákhoz, inkább az alapbetegséghez, mely miatt szükség volt a szedésükre. "Az alvás elsőként szenved zavart, ha valaki megbetegszik - mutatott rá. - Ezek a szerek biztonságosak és hatékonyak, ha orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzák őket a kezelési terv részeként. Senki se hagyja abba a szedésüket, ha szüksége van rá, de ügyeljen arra, hogy tartsa be az utasításokat. Más módszerek is rendelkezésre állnak az alvás javítására, például a délutáni szunyókálás elhagyása, a testmozgás, a koffeinmennyiség csökkentése." 

Dr. Bryan Bruno, a Lennox Hill Kórház pszichiátriai részlegének igazgatója sem javasolja az altatók rendszeres alkalmazását. "Veszélyessé válhatnak, ezért ideális esetben csak átmenetileg vagy rövid ideig használhatók. Hosszabb távon fennáll például a függőség kialakulásának veszélye."

2012.03.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések