Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyes a kutyahús?

kategória: Fertőző betegségek, Táplálkozás

Dél-Korea fővárosában, Szöulban a hatóságok elindították az első vizsgálatukat az olyan éttermek ellen, ahol kutyahúst szolgálnak fel.

A városi hivatalnokok 15 étteremből szeretnének mintát gyűjteni, hogy megvizsgálják, tartalmaznak-e nehézfémet vagy más, egészségre káros anyagokat. A vizsgálat egy hétig fog tartani.

"Ha valamelyik étteremnél komoly higiéniai probléma merül fel, akkor kiterjedt vizsgálatot fogunk indítani"- mondta egy neve elhallgatását kérő élelmiszerbiztonsági hivatalnok az AFP-nek. Körülbelül 530 olyan étterem van Szöulban, ahol kutyahúst szolgálnak fel. A vizsgálat nem terjed ki a kutyahús értékesítésére.

"A humán erőforrás hiánya miatt csak öt felügyelő volt ma terepen. Később fel fogjuk tölteni a személyi állományt" - mondta a hivatalnok. A város azt tervezi, hogy rendszeres vizsgálatokat végez, és a nyilvánosság elé tárja az olyan éttermek listáját, ahol egészségtelen kutyahúst szolgálnak. Ezen éttermek működését fel is függesztik.

A kutyahúst árusító éttermek valójában törvénytelenül működnek. Az 1988-as olimpia előtt a város önkormányzata betiltotta a kutyahús és a kígyóhús, mint "undorító étel" éttermi felszolgálását a kedvezőtlen nemzetközi megítélés elkerülése érdekében. A rendeletet azonban mára nagyrészt figyelmen kívül hagyják.

A kutyahús feldolgozására és kereskedelmére idáig nem is léteztek élelmiszerbiztonsági szabályozások, mert a kutyákat nem tekintik haszonállatnak. A városi önkormányzata most azt javasolja, hogy a kutyákat sorolják át haszonállat kategóriába, így rájuk is alkalmazhatóak lennének az élelmiszerbiztonsági szabványok. Az elképzelés szinte azonnal dühös reakciókat váltott ki az állatvédő civil szervezetekből.

Magyarországon is tiltakozott már számos állatvédő szervezet, mert feltételezések szerint több ezer kutyát szállítanak ki Távol-Keletre, feltételezhetően élelmezési célra.
A Fehérkereszt Állatvédő Liga ezzel kapcsolatban közleményt is kiadott, amelyben kérte, hogy szigorítsák meg a kutyák külföldi exportját.

HáziPatika.com/Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.07.17 09:26:27

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések