Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszélyben vannak a serdülő fiúk

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Férfi problémák, Gyermek-egészségügy, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A fiatal fiúkat jobban fenyegeti a szívbetegség, mint a lányokat - derült ki a minesottai Egyetemi Gyermekkórház vizsgálatából.

507 iskolás fiú és lány egészségi állapotát vizsgálták 11 éves koruktól 19 éves korukig. A vérnyomás emelkedése fiúknál jóval jelentősebb volt, mint lányoknál, és a vérzsír-szintjük (triglicerid) is magasabb volt. Ezzel együtt a HDL-koleszterin (az úgynevezett "jó" koleszterin) aránya alacsonyabb volt.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a szervezet inzulinérzékenysége fiúknál nagyobb mértékben csökkent, ez tovább növeli a szívbetegségek kockázatát.

A kutatók mást feltételeztek a vizsgálat előtt. Úgy gondolták, hogy a pubertáskorban kialakuló nőes testalkat, a testzsír-arány miatt a kamasz lányoknak van nagyobb esélyük szívproblémákra.

"Eddig is ismert volt, hogy a női nemi hormonoknak köszönhetően a nőknek a változó korig nagyobb védettsége van szívbetegség szempontjából. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az elhízás megszünteti ezt a védettséget" - mondta Dr. Antoinette Moran, a vizsgálatot vezető orvos.

Egy másik kutatás során autóbalesetben meghalt tinédzserek boncolásakor olyan elváltozásokat találtak, melyek szívinfarktushoz, agyi keringészavarhoz vezethetnek.

"Ezek a tények arra hívják fel a figyelmet, hogy a szívbetegségek megelőzésére nem lehet elég korán gondolni, minél fiatalabb korban el kell kezdeni" - nyilatkozta a fenti kutatások kapcsán a Coloradói Egyetem gyermekklinikájának igazgatója, Dr. Stephen R Daniels.

2008.04.24 09:19:04

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

10 dolog, ami miatt csontjainak segítségre lehet szüksége!

A csontritkulásnál döntő a korai felismerés, ezért nem árt, ha Ön is tudja, mire érdemes figyelnie, íme 10 dolog, ami miatt csontjainak segítségre lehet szüksége!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések