Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sikerült vesesejtet tenyészteni őssejtből

kategória: Őssejt

Japán kutatók arról számoltak be, hogy a világon elsőként sikerült őssejtekből emberi vesesejteket kitenyészteniük. Az áttörés az első lépés lehet a dialízisre szoruló sokmillió beteg gyógyítása felé vezető úton.

A vese összetett szerkezete miatt nem regenerálódik könnyen, de a legújabb eredmény közelebb hozhatja a beteg szerv gyógyításának lehetőségét. Csak Japánban több mint 300 ezer ember szorul dialízisre veséje elégtelen működése miatt. A kutatók a Nature Communications szaklapban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy az áttörésnek köszönhetően egy szép napon lehetővé válik majd az, hogy veseszövetet hozzanak létre a beteg saját testéből, és ezáltal jelentősen javítsák a károsodott szerv működését.

A Kiotói Egyetem kutatói Kendzsi Oszafune vezetésével őssejteket nyertek ki az alanyokból, és "rávették" a sejteket, hogy veseszövetté fejlődjenek tovább. A kutatóknak az őssejtekből átmeneti mezodermális szövetet sikerült létrehozniuk, ami körülbelül félúton van az "üres" őssejt és a kész veseszövet között.

"Az emberi testben körülbelül 200 sejttípus található, de ez a szövet csak három sejttípussá fejlődik: mellékvesesejtté, nemi szerv sejtté és vesesejtté" - magyarázta Oszafune. A kutatás során a sejtkultúrák mintegy 90 százaléka életképes mezodermális szövetté fejlődött tovább. Ebből az embrionális közvetítőből lombikban vagy élő gazdatestben specifikus vesesejtek tenyészthetők ki. Oszafune ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy még számos akadályt kell leküzdeni felfedezése klinikai alkalmazásáig. "Egyelőre nem lehet tudni, hogy a regenerált sejtek egyszerű beültetésével valóban gyógyítható-e a vesebetegség - mondta. - Azt azonban kijelenthetjük, hogy megtettük az első lépést a klinikai alkalmazáshoz vezető úton."

2013.01.28 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések