Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérvizsgálattal hamarabb kimutatható a reumatoid artritisz

kategória: Gyógyszerészet, Reumatológiai problémák

Számos olyan gyulladásos vegyületet azonosítottak a svédországi Umea Egyetemi Kórház kutatói, amelyek szintje a reumatoid artritisz (RA) megjelenése előtt megemelkedik. Ezek segítségével még a tünetek észlelése előtt diagnosztizálható a betegség és progressziója is lassítható.

A reumatoid artritisz krónikus autoimmun betegség, amely az ízületek savós hártyáinak gyulladásával jár, majd a csont és a porc pusztulásához vezet. A betegség kialakulásához vezető tényezők pontosan még nem ismertek, de a tudósok azt feltételezik, hogy az immunrendszer számos sejtje érintett. Dr. Solbritt Rantapaa-Dahlqvist és csapata arra jött rá, hogy a gyulladásos folyamatokban résztvevő egyes vegyületek, a citokinek szintje már a betegség megjelenése előtt évekkel megemelkedik.

A RA korai diagnózisa kulcsfontosságú, azonban nehézséget jelenthet, mivel a korai tünetek, így a fájdalmas ízületek és a reggeli ízületi merevség számos más betegségre is jellemző. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a korán megkezdett kezelés gyorsabb javulást hoz, a betegek aktívabb életet élhetnek és ritkábban van szükségük ízületi protézis beültetésére.

A kutatók 86 tünet nélküli és 69 RA-ban szenvedő beteg vérmintáját elemezték, a kontrollcsoportot 256 egészséges ember alkotta. Összesen 30 citokin és más gyulladásos faktor szintjét mérték és számos olyat találtak, amelyek csak RA-ban szenvedőknél voltak jellemzőek, illetve amelyek már évekkel előrejelezték a betegség kialakulását.

"Az eredmények alapján pontosabban meg tudjuk jósolni, mekkora a reumatoid artritisz kialakulásának kockázata és megelőzhetjük a betegség progresszióját is" - mondta el Rantapaa-Dahlqvist.
A cikk az Arthritis & Rheumatism folyóirat februári számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2010.02.04 09:10:02

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések