Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérteszt mutathatja ki az Alzheimer-kórt

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia

Médiatár főoldal
videó

Az Alzheimer-kór első tünetei

Az Alzheimer-kór első tünetei
Amerikai kutatók egy olyan új eljárást dolgoztak ki az Alzheimer-kór megállapítására, amelyben az immunrendszer bizonyos sejtjeit keresik a páciensek vérmintáiban.

A Cell című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány szerint hat Alzheimer-kórban szenvedő ember véréből pontosan mutatta ki a teszt a betegséget.
A floridai Scripps Research Institute kutatói Thomas Kodadek vezetésével olyan technikát fejlesztettek ki, amellyel meghatározott antitesteket, az immunrendszer fehérjéit keresik a vérben. Ugyanez a megközelítés a szakemberek szerint alkalmas lehet más betegségek, például a rák kimutatására is.

Kodadek úgy véli, hogy az emberi test a legtöbb betegségre reagálva előállítja az arra egyedien jellemző antitesteket, melyek a vérből kimutathatók. Az Alzheimer-kór szűrésére a kutatók szintetikus molekulákat, úgynevezett peptoidokat hoztak létre, melyek az antigéneket helyettesítették a technológiában. A kipróbált peptoidok közül három erőteljes reakciót adott mind a hat Alzheimer-kóros páciens vérmintájára, ám nem mutatta a reakciót egészséges emberek vérénél.

TIPP

Szeretne többet tudni a témáról? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!

A kutatók ezután 200 idősebb, demenciában nem szenvedő ember vérmintáját is megvizsgálták az újonnan kidolgozott teszt segítségével. A minták 8 százalékánál találták emelkedettnek azoknak az antitesteknek a szintjét, amelyeket az Alzheimer-kóros páciensek vérében azonosítottak.
Ez azt jelenti, hogy a módszer egykor a betegség korai előrejelzésére is alkalmas lehet.

Videó: HáziPatika.com

2011.01.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korhullám és várható hatások

Nem kell sokat várni ahhoz, hogy a nyugati irányzatok, életstílus elérje Európa közepét, Magyarországot. Éppen ezért ahhoz, hogy a korhullám várható hatásairól reális képet rajzoljunk, meg kell ismerni a nyugati társadalmak átalakulását, trendjeit.

tovább


Szponzorált hirdetések