Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérteszt a hasnyálmirigyrák szűrésére

kategória: Daganatos betegségek

A japán Kobe Egyetem munkatársai egy olyan, vérmintából elvégezhető tesztet fejlesztettek ki, melynek segítségével korai stádiumban felfedezhető a hasnyálmirigy rosszindulatú betegsége. A daganatos betegségek várható kimenetelénél alapvető, hogy a diagnosztika minél korábbi stádiumban felismerje a rákot, ugyanis minél kisebb a daganat kiterjedése, annál inkább gyógyítható.


A hasnyálmirigyrák egyike a legrosszabb prognózisú daganatos betegségeknek, az ötéves túlélés kevesebb, mint öt százalék. Ennek oka, hogy a daganat sokáig nem okoz tüneteket, és amikor azok megjelenek, gyakran már szervi áttétek alakultak ki (főként a májban és a tüdőben).

Dr. Masaru Yoshida és munkatársai hasnyálmirigy-daganatos és kontroll egyének vérmintáiból olyan molekulákat vizsgáltak, melyek az anyagcserével hozhatóak kapcsolatba. A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention oldalain bemutatott módszer használata során a mintákat tömegspektrometriával hasonlították össze, és a két betegcsoport (43 rákos, és 42 egészséges egyén) között 18 vegyület szintjében adódott különbség.

A tanulmányt véleményező dr. James D'Olimpio (North Shore-LIJ Rákintézet) szerint az eredmény ugyan figyelemre méltó, de nem jelent igazán jelentős áttörést a diagnosztikában. Vagyis a korai diagnózis érdekében még mindig szükség lenne egy megfelelő eljárásra.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések