Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérre van szükség!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Véradásra szólít fel az Országos Vérellátó szolgálat, mivel jelentősen lecsökkent Budapest vérkészlete, a hiányt pótolni kell a zavartalan és biztonságos betegellátás érdekében - áll az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében.

Szombat délután 2 óráig várják az Országos Vérellátó Szolgálat Péterfy Sándor utcai Vérellátójába (VII. kerület, Péterfy Sándor u. 14.), illetve az OVSZ Központjában (XI. kerület, Karolina út 19-21.) azokat az egészséges 18 éven felülieket, akik segítenének embertársaikon.

A megfelelő létszámú donor elérése nyáron nehezebb, mivel sokan szabadságra, illetve nyaralni mennek. Ráadásul az iskolákban sem lehet véradást szervezni, mivel elkezdődik a tanítási szünet.

A szakemberek arra emlékeztetnek, hogy vérigényes műtétek a nyár folyamán is gyakoriak, illetve ezen időszakban megnő a közlekedési balesetek száma is.

A Véradók Napját egyébként június 14-én ünneplik most is az egész világon. Ezen a napon arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy szükség van az önkéntes véradókra és a biztonságos véradásra. Ilyenkor köszönetet mondjanak a véradóknak az ajándékba adott vérükért.

A WHO tagállamok miniszterei a 2005. évi Egészségügyi Összejövetelen a Véradók Világnapját június 14-én ünnepelendő éves rendezvényként jelölték meg. Minden évben nő azoknak az országoknak a száma, akik a Véradók Világnapját olyan rendezvényekkel készítik elő, melyeket az országok többségében megtartanak. A kormánytagok, királyi felségek és ünnepelt személyek által nyújtott támogatás, valamint a magas szintű elkötelezettség, amelyet a sajtó kampányok és közösségi rendezvények kísérnek, egyesítik a világot abban, hogy megünnepeljék azokat az önzetlen embereket, akik vért adnak, hogy életeket mentsenek meg, és hozzájáruljanak olyan emberek egészségének a javulásához, akikkel nem is találkoznak.

A rendszeres véradók a legbiztonságosabb véradók, és rájuk épül a fenntartható országos vérkészlet, mely elegendő ahhoz, hogy minden olyan beteg szükségletét kielégítsék, akik transzfúzióra szorulnak. A megfelelő donorok megtartása minden országban elsőbbséget kell, hogy élvezzen.

2008-ban a Véradók Világnapjának a tárgya "Adj vért rendszeresen". A cél, hogy támogassák az országos véradó programokat, kiépítsék az önkéntes, térítésmentes véradókból álló bázist.

2008.06.13 18:16:56

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések