Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérre van szükség!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Véradásra szólít fel az Országos Vérellátó szolgálat, mivel jelentősen lecsökkent Budapest vérkészlete, a hiányt pótolni kell a zavartalan és biztonságos betegellátás érdekében - áll az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében.

Szombat délután 2 óráig várják az Országos Vérellátó Szolgálat Péterfy Sándor utcai Vérellátójába (VII. kerület, Péterfy Sándor u. 14.), illetve az OVSZ Központjában (XI. kerület, Karolina út 19-21.) azokat az egészséges 18 éven felülieket, akik segítenének embertársaikon.

A megfelelő létszámú donor elérése nyáron nehezebb, mivel sokan szabadságra, illetve nyaralni mennek. Ráadásul az iskolákban sem lehet véradást szervezni, mivel elkezdődik a tanítási szünet.

A szakemberek arra emlékeztetnek, hogy vérigényes műtétek a nyár folyamán is gyakoriak, illetve ezen időszakban megnő a közlekedési balesetek száma is.

A Véradók Napját egyébként június 14-én ünneplik most is az egész világon. Ezen a napon arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy szükség van az önkéntes véradókra és a biztonságos véradásra. Ilyenkor köszönetet mondjanak a véradóknak az ajándékba adott vérükért.

A WHO tagállamok miniszterei a 2005. évi Egészségügyi Összejövetelen a Véradók Világnapját június 14-én ünnepelendő éves rendezvényként jelölték meg. Minden évben nő azoknak az országoknak a száma, akik a Véradók Világnapját olyan rendezvényekkel készítik elő, melyeket az országok többségében megtartanak. A kormánytagok, királyi felségek és ünnepelt személyek által nyújtott támogatás, valamint a magas szintű elkötelezettség, amelyet a sajtó kampányok és közösségi rendezvények kísérnek, egyesítik a világot abban, hogy megünnepeljék azokat az önzetlen embereket, akik vért adnak, hogy életeket mentsenek meg, és hozzájáruljanak olyan emberek egészségének a javulásához, akikkel nem is találkoznak.

A rendszeres véradók a legbiztonságosabb véradók, és rájuk épül a fenntartható országos vérkészlet, mely elegendő ahhoz, hogy minden olyan beteg szükségletét kielégítsék, akik transzfúzióra szorulnak. A megfelelő donorok megtartása minden országban elsőbbséget kell, hogy élvezzen.

2008-ban a Véradók Világnapjának a tárgya "Adj vért rendszeresen". A cél, hogy támogassák az országos véradó programokat, kiépítsék az önkéntes, térítésmentes véradókból álló bázist.

2008.06.13 18:16:56

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések