Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérnyomásmérés: egész nap a csuklón

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A túl magas vérnyomás szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. Új eszköz javíthatja a vérnyomásmérést: a csuklópánt egész nap méri a szívből kifelé áramló vér értékeit. Hagyományosan a vérnyomást általában a kar erein mérik, ám az egészségügyi problémákat precízebben előrejelzi, ha a szívnél keletkező nyomást követik nyomon. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) Egészségügyi Kutatóintézete (NIHR) olyan szenzort próbált ki, amelynek beépített minipumpája minden szívdobbanás után felfelé, majd lefelé mozdul - tudósít a BBC a Hypertension tudományos portál nyomán.

A csuklópántba épített program a pulzus hullámai alapján kalkulálta ki a szívben lévő nyomást. Az így kapott eredményt a betegek szívszenzoraival mért számokkal vetették össze, és "meglepően pontos adatokat" nyertek.

Az érvényes irányelvek szerint magas vérnyomásra az után lehet gyógyszert felírni, ha előzőleg 24 órán át mérték. A tanulmány azt bizonyítja, hogy a karon végzett mérés nem követi az alvás idején bekövetkező vérnyomásváltozásokat. "Azt láttuk, hogy alvó állapotban a szívben keletkező nyomás nem csökken annyira, mint gondoltuk. Az alvás közben mért nyomás a szívproblémák igen erős előjele. Az új eszköz minden bizonnyal pontosabb képet ad erről, mint a hagyományos módszer" - foglalta össze Bryan Williams, a kutatóintézet vezetője.

2013.06.17 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések