Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérnyomásmérés bokán?

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy ritkán alkalmazott módszer, az együttes vérnyomásmérés a bokán és a karon, javíthatja a szívbetegségek, agyérkatasztrófák és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatbecslését, írta Gerry Fowkes, a skót Edinbourghi Egyetem népegészségtan professzora a Journal of the American Medical Association júliusi számában.

A rendkívül egyszerűen és olcsón kivitelezhető módszer lényege, hogy a bokán és karon mért vérnyomásértékek hányadosa (a boka-kar index, BKI) alapján sorolják a betegeket különböző rizikócsoportokba. A BKI-t a hagyományos mérési módszerek (koleszterinszint és vérnyomásmérés, az elhízás és a testmozgás felmérése) kiegészítőjének, és nem helyettesítésének szánják, mondta el Fowkes. A professzor és kollégái 16 vizsgálat eredményeit elemezték, melyekbe összesen 24 955 férfit és 23 339 nőt vontak be. Miután megtörtént a vérnyomásmérés, 10 évig tartott a résztvevők után követése. A normál BKI-val rendelkező férfiak 4,4 százaléka, míg az alacsony boka-kar indexű férfiak 18,7 százaléka halt meg ezalatt az idő alatt. A nőknél is hasonló eredményekre jutottak, a pontos számok sorrendben 4,1 százalék és 12,6 százalék.

Az alacsony BKI kétszeres rizikót jelentett a bármilyen okú és a szív és érrendszeri eredetű halálozás, valamint jelentős koszorúsér-probléma tekintetében. Ha az index bekerülne a jelenlegi kockázatbecslő rendszerbe, a férfiak 19 százalékát és a nők 36 százalékát más rizikócsoportba sorolnák, ami természetesen sokat változtathatna a betegek kezelésén is. A BKI egyelőre még nem elérhető minden beteg számára, mondta el a kutatás másik résztvevője, Aaron B. Folsen, a Minnesotai Egyetem népegészségtan professzora. Egyelőre a láb verőereinek rizikóbecslésére használják. Folson szerint azonban terjeszteni kellene a módszert, mivel minél több információ áll rendelkezésre, annál könnyebb a kardiovaszkuláris kockázat felmérése.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.11 09:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések