Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérnyomás: mérték már 24 órán át Önnek?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

Jobban előrejelzi a szív és keringési rendszer megbetegedéseinek bekövetkeztét a 24 órás vérnyomásmérés, mint az alkalmankénti mérések a rendelőben, különösen a nehezen kezelhető magas vérnyomásos betegek esetében - állítják brazil kutatók.

Úgy tűnik, hogy az éjjel mért értékek a legmegbízhatóbb rizikófaktorok, pontosabban tükrözik a veszély mértékét a nappali vérnyomásnál - írják az Archives of Internal Medicine novemberi számában a Rio de Janeiroi Szövetségi Egyetem orvosai.
A kutatók 556 rezisztens, vagyis a kezelésre nem, vagy rosszul reagáló magas vérnyomásos beteget követtek nyomon.
A hipertenziós betegek több mint 10 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, ahol a vérnyomás a kezelés ellenére veszélyesen magas marad. A résztvevők egy részénél a rendelőben mérték meg a vérnyomást, míg a többieknél a járóbeteg szakrendelés keretében elvégezhető 24 órás mérést választották, melynek során a gép napközben 15 percenként, éjjel 30 percenként méri a vérnyomást.

A magas vérnyomás egyértelműen veszélyesnek bizonyult, melyet jelez a gutaütések, szívrohamok, szívelégtelenség és halálozás magas, 19,6 százalékos aránya átlagosan 4,8 éven belül. A rendelőben mért értékek alapján nem lehetett egyik eseményt sem megjósolni, míg a 24 órás mérés segítségével igen. Az egyszeri vérnyomásmérésen kívül a rendelőben készített EKG-ról is kiderült, hogy nem nagyon használható a későbbi koszorúér-betegségek prognosztizálásában - állították a hónap elején a Londoni Mellkasi Kórház orvosai.

A vérnyomás ügyében a szakértők szerint az a gond, hogy gyakorlatilag minden kutatás szerint a rendelőben mért értékek alapján felállított kezelési terv a hatékony. A kérdés tehát megválaszolatlan: nem lenne-e érdemes inkább a terápiát az éjjeli értékekre alapozni a napközben érték helyett.

Más szakértők szerint a betegek kényelme érdekében jobb megoldás az otthoni vérnyomásnapló vezetése, melyet a betegek hetente bemutat orvosának, aki az alapján módosítja a kezelési tervet.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Praktikus tanácsok aranyérre

Fájdalmas, égető, viszkető csomó odalent. A beteg sok esetben öngyógyító házi szerekkel és vény nélküli gyógyszerkészítményekkel gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg állandó útitársa, az aranyér kellemetlenkedéseitől.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések