Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vércukorszint-csökkentő hormon

kategória: Diabétesz, Gyógyszerészet

A zsírszövet által termelt apelin hormon egy új tanulmány szerint reményt adhat az inzulinrezisztenciában és a II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek.


Az apelin vénásan adva mind normál, mind elhízott egerekben csökkentette a vércukorszintet, visszaállította a glukóztoleranciát és elhízott, inzulinrezisztens egerekben javította a sejtekbe történő cukorfelvételt. A hormon növeli az izom- és zsírszövet glukózfelvételét, az AMP-aktivált proteinkináz (AMPK) enzim serkentésével (amely kulcsfontosságú a vázizomzat cukor- és zsírháztartásának szabályozásában).

"Az AMPK enzim apelin-mediálta glukózfelvételben játszott szerepe egy olyan vonzó útvonalat tár fel, amely az anyagcsere-rendellenességek kezelésében új gyógyszercélpontok kifejlesztéséhez vezethet" - írják a kutatók.

Isabelle Castan-Laurell, a Toulouse Egyetem és a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutató Intézet munkatársa megjegyezte, hogy korábbi kutatások is hasonlóságokat fedeztek fel az inzulin és az apelin között, valamint hogy további kutatásokat terveznek, hogy az apelin képes-e megelőzni az elhízást és az inzulinrezisztenciát egerekben.

2008.11.12 18:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fogászati ellátás 60 év felett, illetve közgyógyellátottaknál

Ahogy idősödünk, úgy válik egyre gyakoribbá, hogy szükség van a fogak pótlására, ám ezek kedvezményesen járnak, illetve indokolt esetben közgyógyellátottaknak általában ingyenesek.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések