Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vércsoport után itt a "baktériumcsoport"

kategória: Gyomor- és bélproblémák

A bélcsatornájukban lévő baktériumok alapján az embereket három csoportba lehet sorolni - állapították meg kutatók. A vércsoportokhoz hasonlóan az egyéneket "enterotípusokba" sorolhatjuk, amelyek függetlenek földrajzi származásuktól, egészségüktől és életkoruktól. Az enterotípusok a bélcsatornában található baktériumok összességével jellemezhetők, valamint mindazon feladatokkal, amelyeket e baktériumok ellátnak.

A MetaHIT kutatási konzorcium 2010 márciusában tette közzé az emberi bélbaktériumok génjeinek első áttekintő térképét, amelyet második genomunknak is neveznek. Ekkor minden egyes bélbaktérium genetikai állományát meghatározták. Ebből kiderült, hogy az emésztőrendszerben élő baktériumok összességében százötvenszer több génnel rendelkeznek, mint maga az ember. Egy emberben átlagosan 170 különböző baktériumfaj él, összesen pedig nagyjából ezer.

Bioinformatikai elemzéssel kimutatták, hogy bélbaktériumaik alapján az emberek három csoportba sorolhatók. A vizsgálatok első sorozatában 39 embertől származó székletmintát elemeztek, dán, francia, olasz, spanyol, japán és amerikai egyénekét. A második összehasonlító elemzésbe 85 dán, a harmadikba 154 amerikai embert vontak be. Kiderült, hogy a földrajzi származástól függetlenül ugyanazt a három enterotípust lehet azonosítani.

Találtak olyan bakteriális géneket is a kutatás során, amelyek alkalmasak arra, hogy bizonyos betegségek biomarkerei legyenek. A kutatók úgy vélik, több olyan gént is találtak, melyek kapcsolatba hozhatók például az elhízással vagy a Crohn-betegséggel. Ez azt jelzi, hogy a bélbaktériumok pillanatnyi közössége alkalmas az egyén aktuális egészségi állapotának jellemzésére is. Az enterotípusok felfedezése hatással lesz az orvoslásra és a táplálkozásra - olvasható a kutatási konzorcium közleményében.

2011.04.27 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések