Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Véralvadásgátló - szúrás nélkül, OEP-támogatással

kategória: Gyógyszerészet, Új termékek, szolgáltatások

Egy a csípő- és térdprotézis műtéteket követő mélyvénás trombózisok elsődleges megelőzésére törzskönyvezett, tablettás kiszerelésű új gyógyszer mostantól társadalombiztosítási támogatással is elérhető a hazai betegek számára.
A véralvadási folyamatban központi szerepet játszó trombin gátlásával ható, szájon át szedhető véralvadásgátló készítmény alkalmazásával a betegek életminősége és komfortérzete javul. A június elsejétől elérhető terápia kényelmesebb, jobban illeszthető a beteg napi életviteléhez, ezért a súlyos, esetenként halálos kimenetelű szövődmények elkerülését célzó gyógyszeres kezelés optimális a beteg számára.

Eddig az ortopédiai nagyműtétek után a mélyvénás trombózisok csak injekció formájában adható véralvadásgátlókkal voltak megelőzhetőek. Az új készítmény nagy előnye, hogy szájon át szedhető, napi egyszeri adagolású, ami maximális kényelmet nyújt a betegeknek, különösen az otthoni alkalmazás során.

Az új véralvadásgátló gyógyszer nem korlátozza a betegek mindennapi életvitelét: élelmiszerekkel egyáltalán nem, más gyógyszerekkel pedig csak ritkán lép kölcsönhatásba, nem kell a véralvadás mértékét rendszeresen ellenőrizni, és a beteg nem szorul külső segítségre a gyógyszer szedésében.

Mindez azért fontos, mert a lakosság elöregedésével egyre több, artrózisban szenvedő idős beteg szorul ízületpótló protézis műtétre, ezért egyre nagyobb számban végzik ezeket a beavatkozásokat szerte a világon.

Magyarországon az elmúlt évben hozzávetőlegesen 15 000 beteg esett át csípő- vagy térdprotézis műtéten. Ezen beavatkozások után a vénás tromboembólia kialakulásának veszélye kiugróan magas, gyógyszeres megelőzés nélkül akár a beteg 6 százalék is érintett lehet. Ez a kockázat a beavatkozás követő első két hétben a legmagasabb, azonban a beteg kórházi elbocsátását követően is fokozott marad, azáltal szükségessé téve a megelőző terápiát.

2010.06.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések