Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Véradóverseny! Ki tud több vért adni?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Nem az a győztes, akitől a legtöbb vért le tudják venni, hiszen a véradáson szigorúan meghatározott, számára biztonságos mennyiséget ad egy véradó, hanem az a versenyzés tárgya, hogy melyik felsőoktatási intézmény tud több új véradót "toborozni".

A Magyar Vöröskereszt össze­fogott az Országos Vérellátó Szolgálattal, a Nyíregyházi Főiskolával és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, ez a négy szervezet együtt rendezi meg a "Fiatalok a véradásért" elnevezésű országos felsőoktatási véradóversenyt - immár harmadik alkalommal.

A verseny 2008. szeptember 30-tól 2009. május 16-ig tart. A versenyre az ország bármelyik egyetemén vagy főiskoláján tanuló nappali tagozatos hallgató részt vehet. A verseny aktuális állása folyamatosan nyomon kísérhető a www.nyf.hu/veradoverseny weboldalon.

Az új donorokra azért van szükség, mert egyre öregszik a véradói réteg.
A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500 ezer egység, tehát körülbelül 225 ezer liter vérre van szükség. A Magyar Vöröskereszt éves szinten 450-460 ezer donort mozgósít véradásra, de szükség lenne több fiatalra, ez stratégiailag is fontos: hosszú távon csak így biztosítható a véradók utánpótlása.

Az utánpótlást biztosító vetélkedő mára számos egyetemet és főiskolát, illetve több ezer hallgatót vonzó eseménnyé nőtte ki magát.
A szervezők a hallgatói létszámadatok alapján állapították meg a versenykategóriákat, a részvételi aktivitást pedig az adott intézményből megjelent véradók és a hallgatói létszám hányadosából számolják ki.
Az első helyezett intézmények jutalma kategóriánként félmillió forint.

Kéky Kira

2008.10.16 13:54:38

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések