Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vékony, törékeny időseknek használna az étvágygerjesztő hormon?

kategória: Gyógyszerészet, Hormonok, Öregedés

A törékenységben szenvedő idősebb asszonyok úgy tűnik, jól reagálnak a tünetegyüttes eddigi egyetlen gyógyszerére. Az eredményeket a Penn Medicine kutatói tették közzé az Endokrinológiai Társaság 91. éves gyűlésén.

Az étvágygerjesztő hatású gerlin nevű hormont a törékenység szindrómában szenvedő idős hölgyeknek adagolták. Ez egy gyakori időskori megbetegedés, melyet akaratlan fogyás, gyengeség, kimerültség és az anabolikus hormonok alacsony szintje jellemez. Ezek növelik az elesés veszélyét, így az ebben szenvedők gyakrabban kerülnek kórházba, lesznek mozgáskorlátozottak, vagy halnak meg.

A gerlininfúzióval kezeltek 51 százalékkal több kalóriát fogyasztottak, mint a placebo csoport tagjai. Szénhidrátból és fehérjéből vettek többet magukhoz, nem zsiradékból. A növekedési hormon szintje is megemelkedett a gerlin hatására. "Ahogy egyre több amerikai éli meg a 80-90 éves kort, találnunk kell olyan módszereket, melyekkel megelőzhetők vagy kezelhetők az öregedéssel kapcsolatos állapotok, melyeknek súlyos egészségügyi következményeik lehetnek" - mondta Anne Cappola, a Pennsylvania Egyetem orvosi karának adjunktusa.
"Egyre inkább megértjük az öregedés során jelentkező hormonális folyamatokat. A gerlinhez hasonló kezelésekkel megelőzhető néhány gyakori probléma, mely akadályozhatja az idősebbeket abban, hogy teljes életet éljenek."

A Nemzeti Egészségügyi Intézet és a Penn Idősek Intézete által finanszírozott próbatanulmány öt törékenység-kórban szenvedő és öt egészséges idős asszonyt vizsgáltak. A hetven év feletti résztvevők véletlenszerűen kaptak vagy gerlin hormont, vagy placebót tartalmazó infúziót. A gerlines infúziót követően a törékenységi kórban szenvedők étvágya jobb lett, az anabolikus hormonaktivitás növekedett. Az egyetlen mellékhatásként melegségérzet jelentkezett négy nőnél, akik a gerlines infúziót kapták.

Mivel a próbatanulmány során bebizonyosodott a szer biztonságossága és hatékonysága, nagyobb léptékű, utánkövető tanulmányok készülnek majd, hogy megvizsgálják a gerlin lehetséges terápiás szerepét. Jelenleg a szer csak kísérleti célokra áll rendelkezésre.

2009.06.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések