Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vegye fel a nyúlcipőt!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalásVagyis inkább futócipőt, abból is jó minőségűt - tanácsolja Szederkényi Máté, az egyik népszerű sportmárka futóklubjának edzője.

Arra hívja fel a figyelmet, hogy számos tévhit és hiedelem terjedt el a futás izületeket károsító hatásairól, pedig a kezdő sportolók esetében kialakuló izületi fájdalom nem baljós előjel, hanem a szervezet természetes válasza a megváltozott életformára.

A futás, mint zsírégető mozgás gyorsítja az anyagcserét, fejleszti az állóképességet, és több izomcsoportot megmozgat, ismert jótékony hatásai mellett mégis számtalan veszély forrásaként él a köztudatban.
Az általa okozott ideiglenes izületi problémák, térd-, boka- és hátfájás sokakat elrettent a további mozgástól, a futáskor jelentkező fájdalom azonban egy természetes biológiai reakció része. A kellemetlen érzést az izületek súrlódását csökkentő, a mozgás gördülékenységét biztosító anyag termelődése idézi elő - mondta Szederkényi Máté.

Testünk ugyanis egy közép-hosszú táv megtétele után változásokon megy keresztül, melyekkel szemben védelmi mechanizmusok indulnak be. A kitartóbbak esetében az izomfájdalmat a csontszerkezet futáshoz való alkalmazkodása miatt a csonthártya és a térdkalács gyulladása kísérheti. A problémák ellen a megoldást a fokozatosság és a rendszeresség elve jelenti - ezek betartásához személyi edző segítsége is igénybe vehető.

A szakértők véleménye szerint hetente három alkalommal érdemes felhúzni a futócipőt, melyre a legfontosabb hosszú távú befektetésként érdemes költeni.

2008.05.09 09:04:54

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább


Szponzorált hirdetések