Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öt év, és minden fogat külön be lehet csomagolni

kategória: Fog- és szájbetegségek

Japán kutatók olyan mikroszkopikus vastagságú filmréteget fejlesztettek ki, amellyel külön-külön be lehet vonni az egyes fogakat. A módszerrel meg lehet akadályozni a szuvasodást, vagy fehérebbé tehetők a fogak. A tartós és rendkívül rugalmas "fogtapasz" a fogzománc egyik fő alkotóeleméből, hidroxiapatitból készül, ez pedig azt is jelentheti, hogy vége az fogérzékenységének.


"Ez a világ első rugalmas apatitlemeze, amivel reményeink szerint meg lehet óvni a fogakat, vagy helyre lehet állítani a fogzománc károsodását" - nyilatkozta Shigeki Hontsu, a Kinki Egyetem kutatója. A mindössze 0,004 milliméter vastagságú filmet úgy hozzák létre, hogy vákuumban lézersugarat lőnek tömörített hidroxiapatit tömbökre, amitől az egyes részecskék kiválnak. Ezek a részecskék egy sótömbre esnek, amely hevítés révén kristályosítja őket, majd a sóalapot vízben feloldják. A filmet szűrőpapírra merik, és megszárítják, így elég erőssé válik ahhoz, hogy csipesszel fel lehessen emelni. "Amint ráhelyezik a fogra, szinte láthatatlanná válik. Még lámpával is alig lehet észrevenni" - számolt be Hontsu.

A lemezen miniatűr lyukak vannak, áteresztik a folyadékot és a levegőt, így nem alakulnak ki buborékok, amikor a lemezt a fog felszínére helyezik. Egyetlen baja csak az, hogy majdnem egy teljes napra van szükség ahhoz, hogy a film erősen rögzüljön a fog felületéhez. A tapasz egyelőre átlátszó, de fehér színben is el lehet készíteni, hogy a kozmetikai fogászatban is fel lehessen használni.

Shigeki Hontsu szerint legalább öt évre lesz szükség ahhoz, hogy az anyagot a klinikai fogászatban alkalmazni lehessen. A kozmetikai alkalmazásra azonban valószínűleg csak három évet kell várni.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.21 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések