Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vége lehet a rettegett fogfúrásnak!

kategória: Fog- és szájbetegségek

A fogfúrás nemsokára a múlt része lesz - a londoni Kings Főiskolán kifejlesztett Raman-spektroszkópiának köszönhetően.

Egy új technológiával szinte a kialakulás pillanatában észrevehető a fogszuvasodás, csökkentve a fogfúrás és tömés szükségességét, írja Patrick Walter az "SCI Chemistry & Industry" magazinjában. A fogfúrás egyike a leggyakoribb fogászati fóbiáknak és emberek ezreit tartja távol az éves fogorvosi szűrővizsgálatoktól.


Egy új technológia, mely 5 éven belül talán megtalálható lesz minden fogorvosi klinikán, Raman spektroszkópián alapul, melyet leggyakrabban a különböző kémiai anyagok közti elkülönítésre használnak, a molekulák egyedi mintázata alapján. Egyszerűen és fájdalommentesen állapítható meg a fogszuvasodás, miközben egy vékony optikai szálat érintenek a foghoz, így ellenőrizve annak egészségességét. Előzetes tanulmányok során megfigyelték, hogy a fog kémiai változásai kimutathatók a lézerfény szóródásával a fogfelszínen. A kutatók el tudták különíteni a szuvas fogat az egészségestől, azáltal, hogy a fogszuvasodásért felelős baktériumok eltérően szórják a fényt. Az eredmények a "Microscience"-ben olvashatók. 

Francis Downey, a technika kifejlesztője szerint: "Minél előbb észreveszik a szuvasodást, annál jobban remineralizálható a terület, így nem lesz lyuk, és nincs szükség a fúrásra." Dr. Frederic Festy, a projekt felügyelője nagyobb tanulmányt szeretne, több fogmintával. "A technika kulcsa az egyszerűségében rejlik"- magyarázta.  Jelenleg vizuálisan vagy röntgen vizsgálattal azonosítják a szuvas fogakat, rendszerint ilyenkor már ki kell fúrni az addigra igencsak károsodott területet. Dr. Steven Hogg - mikrobiológus a Newcastle Egyetemen - megerősítette, hogy lehetőség van a fog javítására speciális szájzuhannyal vagy fluoridos mázzal, ha még elég korán észrevesszük a szuvasodást. A műszer kifejlesztésének árnyoldala a költségek és a pásztázás időtartama, mely a tökéletes eredményhez 30 percet is igénybe vehet egy páciensnél. 

2008.07.25 12:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések