Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Védhetnek a szélütéstől a fehér húsú gyümölcsök?

kategória: Táplálkozás

A sok fehér húsú gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen - állapították meg holland kutatók. Tanulmányukban 20 ezernél több felnőtt egészségét követték nyomon tíz éven át, azt azonban nem tudják, miért volt 52 százalékkal alacsonyabb a szélütés kockázata azoknál, akik sok almát, körtét, banánt vagy karfiolt ettek. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy mely összetevők, tápanyagok felelősek a megfigyelt hatásért - mondta Linda Oude Griep kutatásvezető.

A Hollandiában lefolytatott tanulmány indulásakor az önkéntesek részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről és életmódjukról. A következő évtizedben így aszerint is vizsgálhatták az eredményeket, hogy milyen színű gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a résztvevők étlapján. Úgy találták, hogy a fehér gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának 25 grammos növekedése 9 százalékkal csökkentette a szélütés előfordulásának kockázatát.

A megevett fehér gyümölcsök és zöldségek több mint felét az alma és a körte tette ki együttesen. Nem találtak viszont összefüggést a kutatók a zöld (leveles zöldségek, káposzta, uborka), a narancs és sárga (citrusok) vagy a piros gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a szélütés kockázatának változása között.

2011.09.21 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések