Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Védhet az étcsokoládé a szélütés okozta agykárosodástól

kategória: Alternatív medicina, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a keserű csokoládé egyik vegyülete védelmet nyújthat a stroke (agyi keringési zavar) következtében fellépő agykárosodástól. Az epicatechin egy antioxidáns, ami a fekete csokoládéban különösen nagy mennyiségben található meg. A kutatás során a kísérleti egereket kis adag epicatechinnel etettek meg, majd 90 perc elteltével mesterségesen idéztek elő stroke-ot az állatoknál. Arra a felismerésre jutottak, hogy azok az egerek, amelyek szervezetébe előzőleg epicatechint juttattak, sokkal kisebb mértékű agykárosodást szenvedtek, mint azok, akik nem kaptak a vegyületből.

Míg a legtöbb stroke elleni kezelés csak a roham kezdetétől számított 2-3 órán belül adható eredményesen, addig az epicatechin még 3 és fél órával a stroke után is korlátozta az egerek idegsejtjeinek károsodását. 6 órával a roham után, viszont már ez sem nyújtott védelmet.

A tanulmány szerzője, Dr. Sylvain Doré, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem aneszteziológus docense szerint az epicatechin két olyan enzimet aktivál, ami köztudottan megvédi az agyban található idegsejteket a károsodástól. A tanulmány a "Cerebral Blood Flow and Metabolism" című online folyóirat oldalain olvasható. Doré reményei szerint a kutatás eredményei a jövőben olyan betegségek esetében is hasznosíthatóak lesznek, mint például az Alzheimer-kór vagy az időskori érelmeszesedés.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mennyi étcsokoládét kell elfogyasztanunk, ahhoz, hogy élvezzük jótékony hatását, mivel klinikai teszteket még nem végeztek ezzel kapcsolatban. A tanulmány senkit ne bátorítson fel a csokoládé habzsolására, mivel zsír- és kalóriatartalma nagyon magas. Ezért csak egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként együnk az édességből.

A tudósok az epicatechin jótékony hatásaira a Kuna indiánok tanulmányozása során figyeltek fel, akik a panamai szigetvilág egyik legtávolabbi szigetén élnek. A szigetlakók körében nagyon alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A kutatók a genetikai vizsgálatok során semmi magyarázatot nem találtak erre, de észrevették, hogy akik elköltöztek a szigetről, azoknak megszűnt a védettségük a szívbetegségekkel szemben. Rájöttek, hogy a válasz a környezetben keresendő. Az indiánok naponta nagy mennyiségű keserű, szirupszerű kakaóitalt fogyasztanak. Ennek az italnak nagyon magas az epicatechin-tartalma.

"Az epicatechin nem közvetlenül védi meg az agysejteket a károsodástól, hanem azt sugalmazza, hogy védjék meg magukat" - mondja Doré - "Epicatechinre azért van szükség, hogy 'beindítsa' azokat az enzimeket, amelyek egyébként is jelen vannak a sejtekben. Az epicatechinből már egy kis mennyiség is hatásos lehet."

"A csokoládék különféle eljárásokkal készülnek. Mivel az epicatechin nagyon érzékeny a hő- és fényhatásokra, ezért a csokoládé-készítés során nagyon kell vigyázni arra, hogy ne pusztuljon el. Ezért mondjuk, hogy nem minden étcsokoládé hatásos a stroke ellen" - figyelmeztet Doré.

2010.05.26 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések