Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hosszú életűeket később éri el az Alzheimer-kór

kategória: Alzheimer-kór

A demencia később jelenik meg azokban a családokban, ahol gyakori a kivételesen hosszúra nyúlt időskor - derül ki egy friss kutatásból. Az Alzheimer-kórosok aránya egyforma a 90 éven felülieket tartalmazó családokban és az átlagos élettartamúaknál, ám a folyamatos agyi leépüléssel járó betegség később alakul ki előbbieknél - állítják a szakértők.

"Célunk az volt, hogy kiderítsük, a kivételesen hosszú élet védelmet nyújt-e az Alzheimer-kór ellen" - mondta Stephanie Cosentino, a Columbia Egyetem neuropszichológiai professzora. A válasz igen, kivéve a legidősebb időseket. Bár egyelőre nem tisztázott, miért jelenik meg késleltetve a demencia az érintetteknél, Consentino professzor szerint bizonyos genetikai adottságok járulhatnak hozzá a szellemi épség hosszabb megőrzéséhez.


A szakértők több mint 1800 embert vontak be a vizsgálatba az Amerikai-Dán Hosszú Élet Családtanulmányból, amely a kivételesen hosszú élet genetikai és nem genetikai tényezőit veszi górcső alá. A jelenlegi beszámolóhoz, amely a JAMA Neurology című szakfolyóirat májusi számában jelent meg, ellenőrizték az Alzheimer-kór megjelenését a vérrokonok és a házastársak körében. Az idősebb családtagok (átlagosan 88 évesek) ugyanolyan szellemi hanyatlási rátát mutattak, mint házastársaik. Fiaik és lányaik azonban átlagosan 70 esztendősen kevesebb, mint feleakkora Alzheimer-kockázatot mutattak, mint hasonló korú házastársaik. "A vérrokonok nagyobb hányada volt demenciamentes 90 éves korig, mint a házastársaké. 95 esztendősen azonban már magasnak bizonyult a leépülés aránya, ami a betegség késleltetett megjelenéséről árulkodik" - összegezte Consentino professzor.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.17 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések