Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alzheimer-kór: jó a réz vagy rossz?

kategória: Alzheimer-kór

Megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltattak a brit Keele Egyetem Birchall Központjának kutatói arra, hogy az agyhoz nagyjából hasonló körülmények között a réz csak védelmet nyújthat a béta plakkok ellen. Így tehát nem járulhat hozzá közvetlenül az Alzheimer-kórra jellemző időskori elváltozások kialakulásához.


A Scientific Reports internetes folyóiratban közzétett kutatás arra is utal, hogy a réz alacsony szintje az agyban akár még elő is segítheti azokat a folyamatokat, amelyek révén a béta-amiloid időskori plakkokként lerakódik ott Alzheimer-kór esetén.

A kutatással azt a régóta zajló vitát próbálták eldönteni, hogy az agyban lévő réz hozzájárul-e az időskori plakkok képződéséhez Alzheimer-kór esetén. Bár a Birchall Központ korábbi kutatása is azt mutatta, hogy a réz védőhatást gyakorolhat a béta lemezeket formáló, majd időskori plakkokat létrehozó béta-amiloid fehérjék lerakódásával szemben, más kutatók számára a kérdés mégis ellentmondásosnak tűnt.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Jaj, őszülök!!!

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

tovább


Szponzorált hirdetések