Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alzheimer-kór: jó a réz vagy rossz?

kategória: Alzheimer-kór

Megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltattak a brit Keele Egyetem Birchall Központjának kutatói arra, hogy az agyhoz nagyjából hasonló körülmények között a réz csak védelmet nyújthat a béta plakkok ellen. Így tehát nem járulhat hozzá közvetlenül az Alzheimer-kórra jellemző időskori elváltozások kialakulásához.


A Scientific Reports internetes folyóiratban közzétett kutatás arra is utal, hogy a réz alacsony szintje az agyban akár még elő is segítheti azokat a folyamatokat, amelyek révén a béta-amiloid időskori plakkokként lerakódik ott Alzheimer-kór esetén.

A kutatással azt a régóta zajló vitát próbálták eldönteni, hogy az agyban lévő réz hozzájárul-e az időskori plakkok képződéséhez Alzheimer-kór esetén. Bár a Birchall Központ korábbi kutatása is azt mutatta, hogy a réz védőhatást gyakorolhat a béta lemezeket formáló, majd időskori plakkokat létrehozó béta-amiloid fehérjék lerakódásával szemben, más kutatók számára a kérdés mégis ellentmondásosnak tűnt.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések