Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Keményítő véd a béldaganatoktól

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Az emésztésnek ellenálló keményítő fogyasztása pozitív változásokat eredményez a bélrendszerben: védelmet nyújthat a béldaganatok következtében kialakuló genetikai károsodással szemben. A nyugati típusú étrend jellemzően kevés rostanyagot tartalmaz, ettől magasabb a béldaganatok kialakulásának kockázata. Dr. David Topping, az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) kutatója arról számolt be, hogy bár az ausztrálok a legtöbb nyugati ország lakóinál több étrendi rostot fogyasztanak, a béldaganatok mégis a második leggyakoribb ráktípusnak számítanak az országban. A szakértők ezt nevezik "ausztrál paradoxonnak". "Úgy véljük, ennek az az oka, hogy az ausztrálok nem fogyasztanak elég rezisztens keményítőt, amely az étrendi rostok egyik legfőbb összetevője" - állítja dr. Topping.

A The Journal of Nutrition szaklapban közzétett tanulmány eredményei újból megerősítik, hogy az étrendi rost jótékony hatást gyakorol az emberi egészségre, sőt még azt is bebizonyítja, hogy a rezisztens keményítőben gazdag rost még előnyösebb. A rezisztens keményítő az étrendi rostanyag olyan összetevője, amely ellenáll az emésztésnek,  a vékonybélben, majd a vastagbélben továbbhaladva előnyös hatást fejt ki a belek egészségére.


Dr. Topping elmondta, hogy nemcsak az elfogyasztott rostanyag mennyisége számít, hanem az étrendben előforduló rostanyag változatossága. A szakértők a rezisztens keményítő különböző forrásait, köztük a kukoricát és a búzát is vizsgálták, és kimutatták, hogy mindegyik védelmet nyújt a vastagbélben kialakuló DNS-változások ellen, amelyek a daganatot okozhatják.

Dr. Trevor Lockett, a CSIRO másik kutatója szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az étrend javításával nagyon sokat lehet tenni a betegség kockázatának csökkentése érdekében. Ez pedig azzal az előnnyel is jár, hogy a béldaganatok kezeléséből eredő egészségügyi kiadásokat visszaszoríthatjuk.

A jelenlegi ajánlások szerint napi 20 gramm emésztésnek ellenálló keményítőt érdemes fogyasztani. Ez közel négyszerese annak, ami a tipikus nyugati étrendre jellemző. Húsz gramm körülbelül hárompohárnyi főtt lencse elfogyasztásának felel meg. Dr. Topping szerint a jellegzetes nyugati étrenden élők számára nehéz ezt a mennyiséget elfogyasztani.

Most azt kutatják, hogy lehet megnövelni a rezisztens keményítő szintjét a leggyakrabban fogyasztott gabonafélékben, például a búzában. Az ilyen gabonaféléket lehetne aztán használni kenyér és gabonapelyhek készítéséhez, hogy megkönnyítsék a megfelelő mennyiségű rezisztens keményítő beillesztését az étrendbe.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Szedd össze magad!

A manapság újra divatos gyógynövények legkényelmesebb beszerzési módja, ha "konyhakészen" vásároljuk meg azokat egy szaküzletben, a figyelmes szem azonban sok értékes növényt fedezhet fel egy kiránduláson is.

tovább


Szponzorált hirdetések