Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Védelmet nyújt a tej a cukorbetegség ellen

kategória: Diabétesz, Koleszterin, Táplálkozás

A transz-palmitolajsav igen kedvező hatást gyakorol a koleszterinszintre, emellett pedig a cukorbetegség rizikóját is nagymértékben csökkenti - állapították meg a Harvard Medical School kutatói. Kimutatták, hogy azok, akiknek magas a transz-palmitolajsav szintjük, 60 százalékkal kisebb kockázattal lesznek cukorbetegek. A transz-palmitolajsavat az emberi szervezet nem tudja előállítani, de a tejben természetes formában megtalálható.

A tej magas vitamin- és kalciumtartalmát eddig is ismertük: csak ebben az alapélelmiszerünkben található meg fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor együtt, megfelelő arányban, így biztosítva a kalcium legkönnyebb felszívódását az emberi szervezetbe. Az amerikai kutatás most azt is kimutatta: van még olyan eleme a tejnek, mely segíti egészségünk megóvását, és védelmet jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

Korábbi állatkísérletes adatok arra utaltak, hogy bizonyos zsírsavaknak kedvező hatása van a szervezetre. A Harvard egyetem kutatóinak munkacsoportja azt vizsgálta, hogy csaknem négyezer, 65 évesnél idősebb ember vérében milyen mennyiségben fordul elő a transz-palmitolajsav. Az ismételt vizsgálatok során mind világosabban látszott, hogy akinek vérében sok a transz-palmitolajsav, annak a koleszterinszintje kedvezőbben alakul, emellett pedig lényegesen kisebb lesz az esélye annak, hogy cukorbeteg lesz.

"A diabétesz kockázatának 60 százalékos csökkenése rendkívül erős védelmi hatást jelent a cukorbetegség ellen, a legerősebbet, amit eddig ismertünk" - áll az angol nyelvű tanulmány összefoglalójában. "A kutatás bebizonyította, hogy tejtermékek rendszeres fogyasztása mellett igen jelentős mértékben csökken a diabétesz kialakulásának kockázata. Nyugodtan fogyasszunk csökkentett zsírtartalmú tejet a javasolt napi fél liter mennyiségben, hiszen jótékony hatással van szervezetünkre" - értékelte a tanulmány eredményét Dr. Matos Lajos kardiológus.

2011.10.04 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korkontroll: a megújulás képessége

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk" - fogalmazott Prof. M. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke. A Kor-Kontroll segíthet szebbé, jobbá tenni az életünk második felét is.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések