Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vércsoporttól függő vírusvédelem

kategória: Fertőző betegségek

Az emberi szervezet baktériumoktól vette kölcsön azokat az enzimeket, melyek a vércsoporttól sem függtelenül egyes vírusfertőzésekkel szemben is védenek - állítják a Bath Egyetem (Nagy-Britannia) munkatársai. A vörösvértestek felszínét szénhidrátmolekulák borítják, a gliko-antigének összetétele egyéni változatosságot mutat, egyben lehetőséget ad a vércsoportokba történő besorolásra. A legfontosabb csoportosítás az AB0-rendszer, az A vércsoportú egyének antitesteket termelnek a B-csoportot hordozó sejtek ellen, a B-sek az A-t hordozók ellen, míg a 0-csoportba tartozók immunrendszere mindkét másik csoport ellen fellép: ez képezi alapját a vérátömlesztésnek is.

Az antitestek újszülöttekben még nincsenek jelen, azokat a bélbaktériumok kolonizációja indítja el. Az is figyelemre méltó, hogy mivel a vírusok kiszabadulásuk során hordozzák a gazdasejt membránjának sajátosságait, ezért eltérő vércsoportú egyénre való terjedéskor az immunrendszer könnyebben fellép a kórokozó ellen. A sejtek felszíni mintázatáért a glikoziltranszferáznak nevezett enzim felel.

Ravi Acharya professzor (Bath Egyetem) és Keith Brew professzor (Floridai Atlanti Egyetem, Egyesült Államok) munkacsoportjai tudományos együttműködés keretében a Bacteroides ovatus bélbaktérium glikoziltranszferázának háromdimenziós szerkezetét elemezték. Megállapították, hogy a nyilvánvaló működésbeli eltérések mellett igen nagyfokú hasonlóságot mutat az emlősök szervezetében jelen lévő glikoziltranszferázzal. A Scientific Reports oldalain megjelent elemzés kimutatta, hogy az enzimet meghatározó gén horizontális úton terjedt át - így hágva át a fajok közötti határokat. (A vertikális terjedés az egymás utáni generációknak való továbbadást jelenti.)

A hasonló háromdimenziós megjelenés mellett egy funkcionális eltérés is adódott: a bakteriális verzió függetlennek bizonyult a fémionok jelenlététől. A kutatók elmélete szerint a baktériumoktól vett "kölcsön" bizonyos védettséget nyújt egyes vírusfertőzésekkel szemben.

2013.01.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések