Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Véd a ráktól, a szívbetegségektől, elbutulástól

kategória: Alzheimer-kór, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag mediterrán étrend szigorú betartása védelmet nyújthat a rák, a szívbetegségek és más krónikus betegségek ellen - állítják kutatásaikra hivatkozva Firenzei Egyetem munkatársai.

Azoknak, akik rendszeresen így táplálkoznak, 9 százalékkal kisebb az esélyük a szívbetegségekre, 13 százalékkal kevesebb náluk a Parkinson- és az Alzheimer-kór, illetve a rák is 6 százalékkal kevesebbszer támadja meg őket, mint azokat, akik nem ennyire kitartók.

"Az eredmények klinikailag relevánsak a közegészségügy szempontjából, a mediterrán étrend betartására ösztönöznek a főbb krónikus betegségek megelőzése érdekében" - írta a Firenzei Egyetemről Franceso Sofi, tápanyagkutató, munkatársaival együtt.
A hagyományos mediterrán étrend főként zöldségekből, halból, egészséges zsiradékokból (például olívaolajból) áll, ellenben nem fogyasztanak annyi vörös húst, tejterméket és alkoholt.

Sofi és csapata 12 nemzetközi tanulmányt nézett át, melyben több mint 1,5 millió ember adatai szerepeltek, akiknek táplálkozási szokásait 3-18 éven át követték nyomon. A kutatók kifejlesztettek egy hűségnyilvántartást is, hogy felmérjék, mennyire tartják be az emberek a mediterrán étrendet. Ezt az eszközt az orvosok is felhasználhatnák az egészség megőrzésére, a tudatosabb táplálkozás ösztönzésére. "Hatékony megelőző eszköz lehet a halálozás csökkentésében" - írták a kutatók.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.18 09:44:19

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések