Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vastagbélszűrés Németországban - nyolc éves sikersztori

kategória: Daganatos betegségek, Gyomor- és bélproblémák

Hermann Brenner és a heidelbergi Német Rákkutató Központ munkatársai kiértékelték a vastagbél-tükrözéses daganatszűrés elmúlt nyolc évét.

Amióta Németországban bevezették, becslések szerint a szűrésnek köszönhetően 99 ezer esetben sikerült megelőzni a daganat kialakulását. A Deutsches Ärzteblatt International aktuális számában közölt tanulmány a 2003-2008-as német egészségügyi adatokra épült, melyeket a 2009-es, 2010-es évekre is kivetítettek.

Az adatok szerint az elmúlt nyolc évben a beavatkozás segítségével mintegy 300 ezer jóindulatú elváltozást távolítottak el, melyből a későbbiek során 99 ezer esetben elindult volna a rosszindulatú elfajulás folyamata. Ugyanebben az időszakban 50 ezer vastagbélrák került felismerésre, a zömük korai, még gyógyítható fázisban.

A vastagbél-tükrözés a 80 millió lakosú Németországban 2002 októbere óta képezi a rutinszerű daganatszűrés részét, 55 és annál idősebb férfiak és nők számára elérhető.
Hazánkban a teljes lakosságra kiterjedő, országos szűrőprogram egyelőre nincs. 

Animáció: HáziPatika.com

2010.11.17 12:23:59

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább


Szponzorált hirdetések