Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vastag- és végbélrákszűrés: hogyan és mikor?

kategória: Daganatos betegségek

A vastag- és végbéldaganatot az egyik leginkább megelőzhető rákbetegségnek tekintik, tehát érdemes elmenni a szűrésre és megelőzni. A rákszakértők szerint azonban meglehetős zűrzavar tapasztalható atekintetben, hogy mikor és hogyan kell az embereket szűrni.

Egy pontos vastag- és végbéldaganat-szűréssel kimutathatók a rákot megelőző polipok a vastagbélben, amelyeket így el lehet távolítani, és miután eltűnnek, nincs lehetőségük vastagbéldaganatot okozni. Hosszú ideje már a kolonoszkópia számít az ideális eszköznek a vastagbéldaganat szűrésére, nem alaptalanul. Nagyon alapos vizsgálatot tesz lehetővé, és az orvosok már megtalálásukkor eltávolíthatják a polipokat anélkül, hogy a betegnek egy újabb eljáráson kellene átesnie.

Sokan azonban idegenkednek a kolonoszkópiától, teljesen érthető. A vizsgálatra való felkészülés elég kellemetlen lehet, az invazív beavatkozáshoz érzéstelenítésre van szükség, és némi kockázattal is jár. Minden olyan esetben el kell azonban végezni a kolonoszkópiát, ha bármelyik másik vizsgálat rendellenességet mutat.
Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja vastagbéldaganat-szűrésre vonatkozó ajánlása a szűrővizsgálatok keverékét javasolja. A központ szerint a betegeknek 50 éves kortól a következőket kell elvégeztetniük:

1. Évente: a székletben lévő okkult vér magas érzékenységű meghatározása . Ez a rejtett vért mutatja ki a székletmintában.

2. Ötévente: részleges vastagbéltükrözés (flexibilis szigmoidoszkópia). A hajlékony cső, amit az orvos használ rövidebb, mint a kolonoszkópia esetén. Az eszközzel a végbél és a vastagbél alsó harmadának falát vizsgálják. Mivel a daganatok többsége ott kezd fejlődni, meglehetősen hatékony szűrővizsgálatnak tekinthető.

3. Tízévenként: kolonoszkópia. Az eljárás során használt hosszabb, szintén hajlékony csővel az egész vastagbelet meg lehet vizsgálni, és az orvosok a csövön keresztül szövetmintát is vehetnek, vagy eltávolíthatnak polipokat.

2011.07.20 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések