Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vastag a dereka? Van előnye!

kategória: Gondolta volna?, Nőgyógyászat

Azok a hormonok, melyek a nők stressztűrő képességéért felelősek, ahhoz is hozzájárulnak, hogy a csípő helyett a derekukra rakódjon a zsírpárna - mutatta ki Elizabeth Cashdan, az Utahi Egyetem antropológusa. Ebből következik, hogy azokban a társadalmakban illetve élethelyzetekben, amikor a nők nyomás alatt vannak, nem lesz "darázsderekuk", a derék-csípő arány nő.

Cashdan elmélete magyarázatot jelenthet egy közkeletű megfigyelésre, miszerint a nőknek világszerte egyre szélesebb a derekuk a csípőjükhöz képest. Megfigyelték, hogy a derék-csípő 0,7 alatti aránya a termékenység jele, valamint ritkábban fordul elő krónikus betegségekkel együtt. Ugyanakkor az evolúcióval foglalkozó kutatók azt is leírták, hogy a férfiak párválasztáskor a 0,7-es alatti derék-csípő arányt preferálják, tudat alatt a termékenység jegyeit keresve. Cashdan európai és nem-európai társadalmakat vizsgálatai alapjául véve megállapította, hogy a nőknek általában 0,8 vagy afölötti a derék-csípő hányadosuk. Felmerül a kérdés, hogy na de mi lesz akkor az evolúcióval?

A tesztoszteron, valamint egyéb androgén hormonok (férfi nemi hormonok) nőkben is termelődnek kis mennyiségben, szerepet játszanak a derékra lerakódó zsírszövet kialakulásában. A magasabb tesztoszteronszint amellett, hogy a zsírpárna lerakódásnak kedvez, az erőt, versenyképességet, nagyobb állóképességet is biztosít a nőknek. "A stresszes élethelyzetek során megváltozik a hormonális profil. Ezzel a derék-csípő arány is nő" - írja Cashdan. "Ha arról van szó, hogy megélhetést kell biztosítani, vagy fenntartani a családot, akkor jól jön az androgénekkel együtt járó dominancia, öntudatosság a nőnek".
Japánban, Görögországban és Portugáliában, ahol a nők kevésbé függetlenek anyagilag, többet számít a vékony derék a párválasztásban. Viszont például Dániában és Angliában, ahol a nemi szerepek kiegyenlítettebbek, és a nők nagyobb társadalmi felelősséget vállalnak, a férfiak a nagyobb derék-csípő arányt részesítik előnyben.

2008.12.13 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések