Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vasárnap avatják fel Bujtor István szobrát

kategória: Öregedés

A móló előtt, a Vitorlás téren állított szobrot Balatonfüred városa Bujtor Istvánnak. A 2009-ben meghalt népszerű színművész 71. születésnapján, május 5-én délután kettőkor avatják fel ünnepélyesen. Az embernagyságúnál valamivel nagyobb alkotást a móló előtt, amennyire csak lehet, közel a Balatonhoz állították fel.

Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász a víz segítségével idézi meg Bujtor István emlékét, az embernagyságúnál valamivel nagyobb bronzszobor egy balatoni vörös kőből készült hajótöredékben ülve ábrázolja őt egy vitorlás kormányosaként. "Ott ül majd a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba, a szobor szinte felkínálja a kontaktust. Rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát" - mondta el az alkotó.

Bujtor István színházteremtő munkássága, illetve a Balatonnál játszódó filmjei révén rendkívül sokat tett a tó népszerűsítéséért. Több szállal is kötődött a városhoz, az itt forgatott filmek mellett az 1936-ban épített Rabonbán nevű hajó kapitányaként hatszoros magyar vitorlásbajnok lett - igazi balatoninak vallhatta magát.

2013.05.04 00:02:00

forrás: 50plusz


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések