Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vásárlásmániás férfiak!

kategória: Férfi problémák, Pszichológia

A vásárlásmánia érdekes jelenség, a különleges szenvedélybetegség lényege, hogy a beteg nem tud ellenállni a vágynak, hogy vásároljon - gyakran annak árán sem, hogy gazdasági csődbe taszítja ezzel családját. A Stanford Egyetem kutatói több mint 2500 férfit és nőt interjúvoltak meg telefonon. A kutatók vásárlási szokásaikról, anyagi helyzetükről és alapvető demográfiai jellemzőikről (kor, családi állapot stb.) kérdezték a vizsgálat alanyait.
Az eredmények azt mutatták, hogy bár a vásárlásmánia tényleg gyakoribb nőkben, mint férfiakban, az eltérés nem jelentős: a nők 6, a férfiak 5,5 százaléka tartozik ebbe a csoportba. Az eredmények azért meglepőek, mert korábban a szakemberek úgy vélték, hogy az amerikaiak mintegy 2-16 százalék tartozhat ebbe a csoportba, és a betegek 90 százaléka nő.

A fő eredmény magukat a kutatókat is meglepte, de ezen kívül is megállapítottak még pár újdonságot. A vásárlásmániás túlnyomó többsége például a fiatalok köréből kerül ki, és a közhiedelemmel megint csak ellentétben nem a tehetősebb, hanem a szegényebb, évi maximum ötvenezer dollárt keresők közül. "A vásárlásmánia komoly pszichológiai és anyagi problémákhoz vezethet, mint például a kapcsolatok megromlása, depresszió vagy öngyilkosság" - magyarázza a kutatások vezetője, Lorrin Koran pszichiátriaprofesszor.
"Sajnos ezek a mániások azt sem veszik észre, mennyi szenvedést okoznak környezetüknek" - tette hozzá a szakember.

2009.01.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések