Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Varrjon DNS-t!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Neurológia

Japán tudósok mikroméretű varrógépet fejlesztettek ki a hosszú DNS-szálak könnyebb kezelhetősége érdekében.
A genetikai rendellenességeket a genetikusok úgynevezett génmarkerek használatával tudják diagnosztizálni, melyek kizárólag egy megadott DNS-lánchoz képesek kapcsolódni, ám abban kárt nem okoznak. Miután a marker kötődött, fluoreszcens módszerrel az könnyedén kimutatható, és így megvan az információ a genetikai betegséggel kapcsolatban. A markerek detektálása azonban sokszor hosszadalmas és nehézkes folyamat, mivel a DNS-láncok szorosan feltekerednek. A Kyotói Egyetem kutatói, Kyohei Terao és munkatársai olyan új módszert ismertettek, mely lézer kontrollált mikroméretű horgok segítségével elkapja a DNS-molekula szélét, majd precízen és óvatosan kiegyenesíti azt. "Ha a DNS-molekulát már a mikrohorgok és orsók kiegyenesítették, a gének elhelyezkedése könnyedén, nagy térbeli felbontással meghatározható" - mondja Terao.

A kutatócsoport optikai csipeszt (erősen fókuszált lézersugarakat) alkalmazott a Z-formájú mikrohorgok kontrolljára, melyek belekapaszkodnak a molekula egyik szélébe. Ha egyszer a horog megfogta a molekulát, a lézer újabb és újabb fókuszálásával mozgatható a nyíl alakú horog körül. Hogy ne kelljen a hatalmas méretű DNS-molekulát teljes hosszában, viszonylag nehézkesen mozgatni, apró orsók köré tekerik fel őket. A technológiát sok a DNS-ekkel foglalkozó kutató használhatja majd eredményesen a jövőben.

2008.07.14 11:10:03

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ha eljön az idő...

Nagy valószínűséggel mindannyian két családnak vagyunk a tagjai életünk során. Az egyik, a minket kibocsátó családunk, ahová születünk, ahol felnevelkedünk. A másik család, amit mi alakítunk, ahová utódaink, gyermekeink, unokáink születnek.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések