Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Váratlan orgazmust okozhat az antidepresszáns

kategória: Depresszió, Szexológia

Gyovai Gabriella, Kuklai Ildikó és Huszka Csaba az SSRI (szelektív szerotoninvisszavétel-gátló) kezelés két ritkán felismert mellékhatására hívta fel a figyelmet a Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén.

Esetismertetésükben major depresszióban szenvedő nőknél az SSRI felszívódását követően figyeltek fel orgazmusba torkolló ismétlődő ásításra, amely szexuális izgalom, gondolatok vagy álmosság nélkül jelentkezett - írja Brys Zoltan az eLitMed.hu oldalon.

A jelenség gyakorisága legalább hetente öt alkalom volt. A tünetek kifejezett distresszt okoztak, és rontották az antidepresszáns kezelés terápiás sikerességét, valamint a betegek párkapcsolatában zajló szexuális élet minőségét is.

Az egyik páciens megfigyelése szerint autóvezetés közben gyakrabban fordultak elő a tünetek, mint nyugalmi helyzetben.

Az elődáshoz több hozzászólás is érkezett, amely megerősítette a megfigyelést, illetve kiterjesztette azt a másik nem vonatkozásában is.

A kutatók további vizsgálatokat javaslonak a szerotonoin reuptake gátlók szexuális izgalomra történő hatásának megértésére.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.18 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések