Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Váratlan orgazmust okozhat az antidepresszáns

kategória: Depresszió, Szexológia

Gyovai Gabriella, Kuklai Ildikó és Huszka Csaba az SSRI (szelektív szerotoninvisszavétel-gátló) kezelés két ritkán felismert mellékhatására hívta fel a figyelmet a Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén.

Esetismertetésükben major depresszióban szenvedő nőknél az SSRI felszívódását követően figyeltek fel orgazmusba torkolló ismétlődő ásításra, amely szexuális izgalom, gondolatok vagy álmosság nélkül jelentkezett - írja Brys Zoltan az eLitMed.hu oldalon.

A jelenség gyakorisága legalább hetente öt alkalom volt. A tünetek kifejezett distresszt okoztak, és rontották az antidepresszáns kezelés terápiás sikerességét, valamint a betegek párkapcsolatában zajló szexuális élet minőségét is.

Az egyik páciens megfigyelése szerint autóvezetés közben gyakrabban fordultak elő a tünetek, mint nyugalmi helyzetben.

Az elődáshoz több hozzászólás is érkezett, amely megerősítette a megfigyelést, illetve kiterjesztette azt a másik nem vonatkozásában is.

A kutatók további vizsgálatokat javaslonak a szerotonoin reuptake gátlók szexuális izgalomra történő hatásának megértésére.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.18 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések