Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Váradi Hédi emléke

kategória: Gondolta volna?

Huszonöt éve, 1987. április 11-én halt meg Váradi Hédi Kossuth-díjas színésznő. 1929. szeptember 22-én született Újpesten. Nyomdász és kottamásoló apja és anyja is amatőr színjátszó volt, így lányuk az ő álmaikat is megvalósította, amikor felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1952-ben kapta meg diplomáját. A Madách Színházban üstökösként indult karrierje. Már 23 évesen Júliát játszhatta Shakespeare drámájában, második szereposztásban Tolnay Klári mögött. Drámai naivaként a kor szépségideálját testesítette meg, szépségéhez báj és humor is társult, de ha kellett, szenvedélyes könnyedséggel és lányos nőiességgel hódította meg a nézőket.

1963-ban átszerződött a Nemzeti Színházba, amelynek élete végéig tagja maradt. Emlékezetes alakítást nyújtott Évaként Az ember tragédiájában, az előadásban Ádámot Sinkovits Imre, Lucifert Kálmán György alakította. Fellépett musicalekben is (Imádok férjhez menni), tragikus hősnőt játszott Arthur Miller A bűnbeesés után című drámájában. Nagy közönségsikert aratott Peter Weiss darabjában, a Marat halálában: a gyilkos Charlotte Corday erotikus kisugárzású, őrült lányalakját az álom és az ébrenlét, a valóság és a téboly határán lebegtette. A Nemzetiben utolsó nagy szerepe Schiller Stuart Máriája volt, a szomorú, fenséges magányú királynővel számára is lezárult egy korszak.

A hetvenes években - saját szavai szerint - "kikerült a színházi centrifugából". Önálló műsorával járta az országot, a legkisebb településre is eljutott. Egy ideig vezette a Könyvről könyvért című rádiós vetélkedőt, rajzfilmeket szinkronizált: jellegzetes, vékony hangjával ő volt a Flintstone-család Irmája és a népszerű Frakk-sorozat Szerénkéje. Sokat filmezett és a televíziózott. Először 1953-ban a Föltámadott a tenger című korabeli "szuperprodukcióban" állt a kamera elé, utoljára pedig halála évében Makk Károly Az utolsó kézirat című filmjében. Amikor 1983-ban Loleh Bellon Csütörtöki hölgyek című darabjában újra színpadra lépett, már súlyos beteg volt.

Váradi Hédi magánéletében nagyon fegyelmezett, önzetlen és maximalista volt, családját és a gyerekeket szerette, segítette. Nyilvános helyen nem nagyon mutatkozott, élete utolsó évtizedében visszahúzódva élt. 58 éves volt, amikor hosszú, súlyos betegségben 1987. április 11-én meghalt Budapesten, a Gyáli úti kórházban, ahova a színpadról vitték.

2012.04.11 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések