Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Van remény az Alzheimer-kór megelőzésére

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia

Amerikai kutatók arról számoltak be, hogy az Alzheimer-kór esetében olyan, úgynevezett hógolyó-hatás nyomaira bukkantak, amely azzal az ígérettel kecsegtet, hogy a betegség kialakulását megelőző terápiás eljárások is kidolgozhatóak lehetnek a jövőben.


Az Alzheimer's & Dementia szakfolyóirat januári számában megjelent, a New York Egyetem Langone Központjának munkatársaitól származó tanulmány létrehozásához 213 olyan felnőtt résztvevőt kértek fel, akiknél SCI, azaz szubjektív kognitív zavart diagnosztizáltak.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a résztvevők 54 százalékánál, az átlagosan 7 éve meglévő tünetek később enyhe kognitív zavarrá romlottak tovább, de némely esetekben az állapot romlás olyan súlyos volt, hogy megjelent a demencia, illetve a hosszútávú emlékezetkiesés is. A kontrollcsoportként használt nem SCI-vel diagnosztizált résztvevőknél az MCI, vagy rosszabb esetben a demencia kialakulása 15 százalékos arányban fordult elő.

A kutatók így arra a következtetésre jutottak, hogy a szubjektív kognitív zavarban szenvedők esetében jelentős az esély a további állapotromlásra, míg az ezzel nem diagnosztizált embereknél ez az arány jóval kisebb. Ráadásul, a megfigyelések azt mutatták, hogy a nem SCI-s személyek esetében a kognitív állapot romlása jóval lassabban is megy végbe, mint a megelőző állapotban lévők esetében. A tanulmány szerzői azt remélik, az adatok alapján sikerül olyan preventív terápiás eljárást kidolgozni, amellyel ezekben a demenciát és Alzheimert megelőző állapotokban az állapot továbbromlását és a súlyos kognitív betegségek kialakulását sikeresen meg lehet akadályozni.

Az eredmények alapján erre igen jó esély kínálkozik, mivel az SCI több mint 20 évvel azelőtt jelentkezik általában, hogy a demencia első egyértelmű jelei felbukkannának.

Animáció: HáziPatika.com

2010.01.14 11:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések