Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Van mit javítani a betegbiztonságon!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Minden tizedik kezelt páciens szenved káros mellékhatásoktól az európai kórházakban - jelentette be az EU egészségügyi biztosa, aki a helyzet javítására irányuló intézkedésekre szólította fel a tagállamokat.

Androulla Vassiliou európai biztos szerint a leggyakoribb kórház okozta problémákat az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, a hibás vagy megkésett diagnózisok, a műtéti hibák és a gyógyszerekkel kapcsolatos hibák jelentik. Körülbelül minden huszadik beteg kap valamilyen fertőzést a kórházban. Ezek közül az egyik legsúlyosabb, az úgynevezett meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium a bizottság szakemberei szerint korábban nagyon ritkának számított, most azonban évente 37 000 halálos áldozatot követel az Európai Unió területén.

"Ez elfogadhatatlan, ezért mindent meg kell tennünk e szám csökkentése érdekében" - nyilatkozta Vassiliou.

A becslések szerint a 27 EU-tagállamban a betegek 8-12 százaléka szenved valamilyen - súlyos vagy kevésbé súlyos - káros mellékhatástól kórházi tartózkodása következtében. E káros mellékhatások többségét több tényező együttes fennállása okozza, amelyek kárt okoznak a páciensben.

"A betegek azért kezeltetik magukat, hogy javuljon az egészségi állapotuk, nem azért, hogy tovább romoljon" - mondta az egészségügyi biztos.

Brüsszel tehát több megelőző intézkedést is javasol az európai egészségügyi rendszereknek, bár az egészségügyi szektor irányítása továbbra is az egyes tagállamok kiváltsága marad. A bizottság szerint az egészségügyi dolgozók oktatásának és képzésének javítására is szükség lenne.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések (HCAI) hatékonyabb kezelése érdekében Brüsszel a meglévő megelőző és ellenőrző intézkedések végrehajtásának fontosságát hangsúlyozza, így többek között a magas szintű higiéniát és az aktív felügyeleti rendszert. A legfontosabb ajánlások közé tartozik az is, hogy a kórházakban a megtorlástól való félelem nélkül lehessen jelenteni a problémákat.

"Ezen a ponton nem célunk a bűnbakkeresés, mert arra szeretnénk bátorítani a tagállamokat, hogy vegyék szemügyre egymás rendszereit, és vegyék át a legjobb gyakorlatokat."

Az egyik cél a betegbiztonság közös definícióinak és indikátorainak kifejlesztése lenne. "A betegbiztonság a minőségi betegellátás alappillére. Olyan Európát szeretnék kialakítani a betegeknek, ahol a biztonság áll a középpontban, és a polgárok magabiztosak és informáltak az általuk igénybe vett ellátással kapcsolatban" - nyilatkozta a biztos.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.12.16 16:07:57

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések