Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Van már oltóanyag az influenza világjárvány ellen

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Nátha-influenza, Új termékek, szolgáltatások

Megkapta az európai forgalomba hozatali engedélyt az első pre-pandémiás H5N1-vakcina

Az Európai Bizottság, az EU mind a 27 tagállamára vonatkozóan jóváhagyta az adjuvált H5N1 pre-pandémiás oltóanyag forgalomba hozatalát - hozta nyilvánosságra a GlaxoSmithKline (GSK), a készítmény gyártója.

A GSK az első vállalat, amely elnyerte az európai engedélyt a pre-pandémiás vakcinára, ami lehetővé teszi az európai kormányok számára, hogy előre - vagy már az influenzajárvány hivatalosan bejelentett kezdetének időpontjában - gondoskodhassanak lakosságuk védelméről.

"A vakcina jelentős lépés a világ influenzajárvánnyal való küzdelmének sikere érdekében. A GSK kutatói úttörő szerepet töltöttek be a pre-pandémiás vakcina kifejlesztésében, mutatva azt az elkötelezettségünket, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a pandémia pusztító hatásainak kivédése és a potenciális közegészségügyi válság elhárítása érdekében" - nyilatkozta a GSK leköszönő elnöke, Jean-Pierre Garnier.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye szerint a védőoltás a leghatékonyabb beavatkozás az influenzajárvány megelőzésében, és a pandémia kapcsán fellépő egészségügyi következmények mérséklésében.

A járvány felmerülése esetén kétféle, vakcinára alapozott megelőzés alkalmazható - a járvány alatti (pandémiás) és a járvány előtti (pre-pandémiás) vakcináció.

A pre-pandémiás vakcina előnye az, hogy még a járvány előtt előállítják, tehát nem a betegsék kitörésekor kell nagy tömegben gyártani. Az oltóanyag a madárinfluenzát okozó H5N1-es vírusaltípust tartalmazza, amely feltehetőleg a pandémia okozója lehet, és fokozza az immunrendszer ellenállóképességét egy esetleges mutáció esetében.

A H5N1 influenza (amelyet gyakran neveznek madárinfluenzának) olyan fertőzés, amely mind a madarak, mind az ember esetében súlyos betegséget okozhat.
Napjainkig a WHO 382 emberi H5N1-fertőződésről számolt be 14 országból, amely összesen 241 ember halálát okozta.
A közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy kialakul a vírusnak egy olyan törzse, amely könnyen terjed emberről emberre, és így világméretű járványt hoz létre.
Az influenza-pandémiák olyan világméretű járványok, amelyeket olyan vírusok váltanak ki, melyek ellen az emberi immunrendszer alig vagy egyáltalán nem tud védekezni. A H5N1 éppen ilyen vírusaltípus.

2008.05.26 09:15:51

forrás: HáziPatika.com/Kéky Kira


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések